Ostatnie wiadomości

Strony: [1] 2 3 ... 10
1
Ganodermataceae / Odp: Ganoderma lucidum (Curtis) P. Karst. - lakownica żółtawa
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Ania dnia Dzisiaj o 18:35:42 »
08.07.2025 Krosno, znaleziona pod dębem czerwonym, ucięta pewnie podczas koszenia trawy na osiedlowym trawniku.

2
Workowce (Ascomycota) / Odp: Pomarańczowe nieregularne Asco(?)
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Ania dnia Dzisiaj o 15:27:11 »
https://ascomycete.org/2000-Pezizales/Species/Tricharina-glabra?mapid=592 Fragment opisu w wolnym tłumaczeniu: "Apothecja (miseczki) o średnicy 2-4 mm, siedzące, początkowo kopulaste, później dyskowate, stare z nieregularnie pofalowanym brzegiem. Brzeg lekko ząbkowany, bez widocznych włosków." Reszta pod linkiem :)
3
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Waldek dnia Lipca 11, 2025, 22:24:34 »
Szedłem w kierunku Tricharina.. ale włosków brak...
4
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Waldek dnia Lipca 11, 2025, 22:23:58 »

5
Workowce (Ascomycota) / Scutelinia nr 2 Cieklin
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Waldek dnia Lipca 11, 2025, 22:02:24 »
28.06.2025, Cieklin

6
Workowce (Ascomycota) / Scutelinia nr 1 Cieklin
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Waldek dnia Lipca 11, 2025, 21:53:25 »
28.06.2025 r. Cieklina

7
Fomitopsidaceae / Odp: Buglossoporus quercinus (Schrad.) Kotl. & Pouzar - porojęzyk dębowy
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Waldek dnia Lipca 11, 2025, 08:52:39 »
Zaglądałeś do nich i coś wycisnąłeś??

Zaglądnąłem.  Z wyciśnięciem gorzej. Wrzucę dane wieczorkiem.
8
Fomitopsidaceae / Odp: Buglossoporus quercinus (Schrad.) Kotl. & Pouzar - porojęzyk dębowy
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Ania dnia Lipca 10, 2025, 19:52:52 »
U mnie wchodzi w grę raczej sierpień.
W takim razie ustalmy termin w sierpniu :)
PS
Jak tam Waldku te workowce, które wziąłeś - jedne żywe, drugie zdechłe? Zaglądałeś do nich i coś wycisnąłeś?? Nic nie informujesz :(
9
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Waldek dnia Lipca 08, 2025, 11:59:23 »
Dogadać by się co do terminu, żeby można było zabukować jakieś miejsca w Szpakówce k. Poraju i stąd można by też zrobić wypad do Rzepnika.

U mnie wchodzi w grę raczej sierpień. Od soboty wyjeżdżam na urlop - wracam pod koniec lipca. Będziemy w kontakcie, coś wymyślimy :D Już nie mogę się doczekać jakichś wynalazków. Na razie marniutko...
10
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Ania dnia Lipca 08, 2025, 11:21:56 »
Może by się w tym roku jakoś wybrać przy okazji jakiejś wyprawy...
Nie widzę problemu. Dogadać by się co do terminu, żeby można było zabukować jakieś miejsca w Szpakówce k. Poraju i stąd można by też zrobić wypad do Rzepnika. Wczoraj nieco polało, przeszły dość duże opady. Dziś na razie mży i jest pochmurno, na popołudnie zapowiadane są ulewne deszcze. Dodatkowo jakiś niż ma utknąć nad Polską na kilka dni (Gabriel chyba). Może coś wreszcie ruszy i pokażą się jakieś ciekawostki, łącznie z porojęzykiem.
Strony: [1] 2 3 ... 10