Stowarzyszenie Na Grzyby

Wokół stołu => Grzybowe jedzonko... => Wątek zaczęty przez: Ania w Maja 12, 2013, 19:57:26

Tytuł: Rydze kiszone
Wiadomość wysłana przez: Ania w Maja 12, 2013, 19:57:26
Oczyszczone i pozbawione trzonków rydze  obgotować (blanszować) w lekko osolonym wrzątku przez ok. 2 – 3 minuty, odcedzić i schłodzić.
Przygotować naczynie do kiszenia - najlepiej kamionkowy garnek (starannie wymyć wyparzyć wrzątkiem, to samo dotyczy talerzyka, deseczki czy kamienia, którymi - po napełnieniu naczynia - przycisnąć grzyby).
Na spód położyć warstwę plastrów cebuli, na nie - warstwę rydzów (grzyby układać blaszkami ku górze - ja zrobiłam odwrotnie, czyli gładką częścią kapelusza ku górze i tak mi się ukisiły).
Tak ułożoną warstwę przesypać 2-3 szczyptami soli. Ja daję także liście laurowe i ziele angielskie, a także pieprz ziarnisty do każdej warstwy.
W ten sposób układać (na przemian) kolejne warstwy rydzów i cebuli, aż do wypełnienia naczynia.
Od czasu do czasu dodać szczyptę cukru (na 5-litrową kamionkę ok. 2 płaskie łyżeczki). Moja sugestia - cukru dać dwa razy tyle - doszłam do wniosku przed chwilą, że smak będzie wyrazistszy - nie tylko kwaśny.
Po wypełnieniu naczynia lekko ucisnąć grzyby, a w powstałym miejscu ułożyć kolejne warstwy, aż do całkowitego wypełnienia kamionki (ostatnia powinna być warstwa cebuli).
Tak wypełnione naczynie nakryć talerzykiem obciążonym kamieniem lub innym ciężkim przedmiotem. Zostawić w temperaturze pokojowej.
Po dwóch dniach sprawdzić, czy grzyby „puściły sok”. Jeśli okaże się, że brzeg talerzyka przyciskającego grzyby jest suchy, należy dolać nieco zimnej (przegotowanej) lekko osolonej wody.
Kisić w temperaturze pokojowej sprawdzając od czasu do czasu jakość grzybów (podobnie jak przy kiszeniu kapusty).
Po około 3 tygodniach grzyby są zakiszone. Wówczas można je przenieść do zimnej piwnicy lub lodówki.
Warto przełożyć je do słoików i zapasteryzować  (wystarcza około 10 minut). Pasteryzowane są niemal równie trwałe jak marynowane.

* * * * *

W identyczny sposób można zakisić opieńki.
Należy jednak pamiętać ten grzyb wymaga dłuższego (około 5-minutowego obgotowania), a grubość warstwy opieniek powinna być nieco większa (nawet 3-krotnie), niż grubość warstwy cebuli.

Przepis zaczerpnęłam z tej strony http://www.potrawyregionalne.pl/263,219,RYDZE_KISZONE_.htm

Ponieważ podczas "Warsztatów na temat workowców" poruszaliśmy też inne tematy, m.in. kiszenia rydzów - przepis wstawiłam dziś, żeby nie zapomnieć ;D
Tytuł: Odp: Rydze kiszone
Wiadomość wysłana przez: Baśka w Maja 12, 2013, 20:01:30
Aniu, jesteś wielka :)
Tytuł: Odp: Rydze kiszone
Wiadomość wysłana przez: Ania w Października 03, 2013, 21:27:15
Zebrane wczoraj rydze wykorzystałam właśnie na "kiszonkę" :) Za trzy tygodnie zobaczę, co z tego wyniknie. Tym razem nie żałowałam przypraw ;)
Tytuł: Odp: Rydze kiszone
Wiadomość wysłana przez: Waldek w Października 03, 2013, 21:28:15
Będzie okazja spróbować? :)
Tytuł: Odp: Rydze kiszone
Wiadomość wysłana przez: Yanek w Października 03, 2013, 22:02:21
Ja chętnie spróbuję, Aniu wpisz mnie na listę :D
Tytuł: Odp: Rydze kiszone
Wiadomość wysłana przez: Ania w Października 03, 2013, 22:35:04
Będzie okazja spróbować? :)
Jeśli się udadzą, to na pewno skosztujecie :D :P
Tytuł: Odp: Rydze kiszone
Wiadomość wysłana przez: Baśka w Października 04, 2013, 06:28:37
Aniu, Tobie się wszystko udaje :)
Tytuł: Odp: Rydze kiszone
Wiadomość wysłana przez: Ronka + w Października 04, 2013, 17:59:30
Ania, ten garnek kamionkowy to jaką ma pojemność, bo czy starczy dla wszystkich chętnych. Mnie też proszę wpisać na listę. :P
Tytuł: Odp: Rydze kiszone
Wiadomość wysłana przez: Ania w Października 04, 2013, 22:20:30
Ania, ten garnek kamionkowy to jaką ma pojemność, bo czy starczy dla wszystkich chętnych. Mnie też proszę wpisać na listę. :P
Nie jest za wielki, więc pewnie będę musiała nastawić drugi :P