Stowarzyszenie Na Grzyby

Wokół stołu => Grzybowe jedzonko... => Wątek zaczęty przez: Ania w Września 28, 2017, 23:32:59

Tytuł: Rydze z przecierem pomidorowym
Wiadomość wysłana przez: Ania w Września 28, 2017, 23:32:59
Nie widzę tego przepisu, więc go tu daję, bo jest na czasie. Dawno nie robiłam takiej sałatki.

Składniki:

3 kg rydzów
1,5 szklanki oleju
1,5 szklanki octu (10%)
1,5 szklanki wody
3 łyżki soli
7 łyżek cukru
8 średnich cebul
10 ziaren ziela angielskiego
pieprz do smaku
2 słoiki przecieru "Pudliszki"
Wykonanie
Rydze ugotować w osolonej wodzie 20 minut, odcedzić. Cebulę zeszklić na oleju (nie przypiec). Zagotować zalewę: ocet, woda, cukier, ziele angielskie, pieprz, na koniec dodać przecier. Do zalewy dodać rydze, cebulę i podgotować, włożyć do słoików i pasteryzować 20 minut.

Tytuł: Odp: Rydze z przecierem pomidorowym
Wiadomość wysłana przez: Waldek w Września 29, 2017, 07:33:39
Dzięki Aniu za przepis :)
W ciągu roku jak znajdziesz czas to daj też inne.
Tytuł: Odp: Rydze z przecierem pomidorowym
Wiadomość wysłana przez: Hanka w Września 29, 2017, 17:27:21
Właśnie wg. Twojego przepisu zrobiłam rydze z "pagorzyńskiej" wyprawy, a Paweł  swoje zbiory zakisił. Liczymy, że jeszcze w tym roku uda nam się  jeszcze jeden garnek zakisić, także wg. Ani przepisu. :)