Wokół stołu > Grzybowe jedzonko...
Sałatka z opieniek lub rydzów, z papryką
Ania:
Nie było tego wiele, ale parę słoiczków udało się uzyskać. Niedzielne opieńki i rydze przerobione w identyczny sposób na sałatkę :)
SKŁADNIKI PODSTAWOWE:
ok. 1-1 , 5 kg kapeluszy opieniek lub rydzów
1 łyżka soli do obgotowania grzybów
2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego 30%
1/3 szkl. oleju słonecznikowego lub rzepakowego
1/2 strączka papryczki chili (można dać mniej lub więcej, wg swojego gustu) - dla mnie z tą ilością sałatka wyszła za łagodna :D
po 1 dużym strąku papryki żółtej, czerwonej i zielonej
2 dość duże cebule
1/2 łyżeczki przyprawy typu Vegeta
1/3 łyżeczki grubo mielonego pieprzu kolorowego
ZALEWA: 1,5 szklanki wody
0, 5 szkl. octu spirytusowego 10%
1 łyżeczka soli
3 łyżki cukru
3 ziarna ziela angielskiego
1/3 łyżeczki nasion gorczycy
3 ziarenka jałowca
2 liście laurowe
5 goździków
Wykonanie:
Kapelusze opieniek lub rydzów obgotować w osolonej wodzie. Większe można pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę pokroić w grube paski lub kwadraciki. Chili drobniutko posiekać. Cebulę pokroić w półplasterki.
Składniki zalewy gotować 10 minut pod przykryciem, odcedzić. W dużym rondlu rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać paprykę i chwilę smażyć, dodać grzyby i smażyć jeszcze ok. 5 min. mieszając i pilnując aby się nic nie przypaliło. Wlać zalewę, dodać koncentrat, pieprz i vegetę, zagotować i dusić kilka minut - papryka ma być twardawa. Sałatka ma mieć konsystencję gęstego gulaszu. Gorącą sałatkę nałożyć do słoików i pasteryzować około 20 minut.
Waldek:
Aniu, ciekawy przepis. Zostaw coś... :P
QAND:
Aniu dzisiaj zrobiłem 19 słoików grzybków w pomidorach (z koncentratem), rydze, opieńki i trochę mieszanych, z tego co wiem to z twojego przepisu, dał mi go Yanek, już się nie mogę doczekać żeby otworzyć pierwszy słoik :)
Ania:
--- Cytat: Waldek w Października 18, 2012, 21:33:35 ---Aniu, ciekawy przepis. Zostaw coś... :P
--- Koniec cytatu ---
Oczywiście :)
QAND poczekaj do jutra i próbuj ;D
Andrzej K.:
--- Cytat: Waldek w Października 18, 2012, 21:33:35 ---Aniu, ciekawy przepis. .............
--- Koniec cytatu ---
Też tak uważam, muszę go wypróbować, prawdopodobnie w niedziele będe u Janka
to może nazbieram trochę rydzów, bo opieniek to koło nas nie brakuje :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej