Autor Wątek: Pieczemy chlebuś pachnący :)  (Przeczytany 22671 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rafał

  • Bywalec
  • Wiadomości: 1 124
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Pieczemy chlebuś pachnący :)
« Odpowiedź #150 dnia: Lutego 14, 2012, 15:54:55 »
Chleb upiekł się bez problemów. Zapach podczas pieczenia bardzo apetyczny.
Chlebuś dobry, ale bez żadnych rewelacji. Po prostu smaczny i tyle. Bardziej smakują mi Lidlowe mieszanki. Tamte chleby mają wyraźniejsze smaki :)

Upieczony chleb.

Offline Rafał

  • Bywalec
  • Wiadomości: 1 124
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Pieczemy chlebuś pachnący :)
« Odpowiedź #151 dnia: Lutego 14, 2012, 15:55:18 »
Jeszcze przekrojony.

Offline QAND

  • Członek Stowarzyszenia
  • Początkujący
  • Wiadomości: 240
Odp: Pieczemy chlebuś pachnący :)
« Odpowiedź #152 dnia: Lutego 15, 2012, 18:22:30 »
Wgląda smacznie.

Offline QAND

  • Członek Stowarzyszenia
  • Początkujący
  • Wiadomości: 240
Odp: Pieczemy chlebuś pachnący :)
« Odpowiedź #153 dnia: Lutego 29, 2012, 19:36:27 »
Zakwas, pisałem wcześniej że sprawdzam czy można przechowywać zakwas w lodówce i dokarmiać raz w tygodniu, można robić tak wtedy kiedy nie pieczemy chleba i chcemy podtrzymać zakwaś, okazało się że można :) po wyciągnięciu zakwasu z lodówki dokarmiłem go i tak codziennie, po trzech dniach bardzo ładnie zaczął pracować, został mi jeszcze zakwas zamrożony, w przyszłym tygodniu sprawdzę.

Offline QAND

  • Członek Stowarzyszenia
  • Początkujący
  • Wiadomości: 240
Odp: Pieczemy chlebuś pachnący :)
« Odpowiedź #154 dnia: Marca 28, 2012, 17:16:36 »
Zakwas zamrożony, po kilku tygodniach wyciągnąłem zakwas z zamrażarki i jak w przypadku zakwasu trzymanego w lodówce codziennie dokarmiałem i czekałem na efekt, po trzech dniach zakwas zaczął ładnie pracować, czyli eksperymenty zakończone, zakwas można trzymać w lodówce i mrozić.

Offline Rafał

  • Bywalec
  • Wiadomości: 1 124
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Pieczemy chlebuś pachnący :)
« Odpowiedź #155 dnia: Marca 31, 2012, 13:09:38 »
zakwas można trzymać w lodówce i mrozić
To dobre wiadomości. Pomału dojrzewam do pieczenia chlebka na zakwasie :)

Offline Paweł

  • Aktywny
  • Wiadomości: 561
Odp: Pieczemy chlebuś pachnący :)
« Odpowiedź #156 dnia: Kwietnia 04, 2012, 12:55:25 »
A w domku codziennie nadal maszynka piecze dla nas chlebuś. Wytrzymała cholera bo wolnych dni nie ma.  :D

Offline Dziki B

  • Początkujący
  • Wiadomości: 108
Odp: Pieczemy chlebuś pachnący :)
« Odpowiedź #157 dnia: Kwietnia 04, 2012, 23:34:15 »
zakwas można trzymać w lodówce i mrozić
To dobre wiadomości. Pomału dojrzewam do pieczenia chlebka na zakwasie :)

Rafał, jeśli pieczesz chleb to tylko żytni z niedużym dodatkiem mąki pszennej i tylko na zakwasie... Piekarnik w zupełności się sprawdza... W tamtym roku często go piekłem i muszę przyznać, że przypominał mi chleb z wczesnego dzieciństwa, gdy bywałem u babci na wsi... Chleb pieczony na drożdżach nie umywa się do chleba pieczonego na zakwasie... A pieczenie w "maszynkach" to faktycznie pójście na łatwiznę...  Jak się trochę pozbieram to wstawię zdjęcia takiego chleba i adres strony, która była mi pomocna...

Offline Rafał

  • Bywalec
  • Wiadomości: 1 124
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Pieczemy chlebuś pachnący :)
« Odpowiedź #158 dnia: Kwietnia 04, 2012, 23:51:42 »
Irku, zgadzam się z Tobą, że chleb na zakwasie to zupełnie inna bajka. Ja po prostu muszę do tego dojrzeć. Na razie piekę w piekarniku z gotowych mieszanek albo z krupczatki ze słonecznikiem, dynią i otrębami. Na chleb na zakwasie też przyjdzie czas :)

Offline QAND

  • Członek Stowarzyszenia
  • Początkujący
  • Wiadomości: 240
Odp: Pieczemy chlebuś pachnący :)
« Odpowiedź #159 dnia: Kwietnia 11, 2012, 22:26:31 »
Jeszcze jedna ważna sprawa, jeżeli pieczemy chleb na zakwasie to musicie być przygotowani na to że chleb nie będzie wyrośnięty nie wiadomo jak :) może być klapnięty, ale jak będą w nim pęcherzyki to znaczy że wyrósł, jedno jest pewne, na pewno będzie PYSZNY :)

Offline Rafał

  • Bywalec
  • Wiadomości: 1 124
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Pieczemy chlebuś pachnący :)
« Odpowiedź #160 dnia: Kwietnia 12, 2012, 16:50:00 »
jedno jest pewne, na pewno będzie PYSZNY :)
Wygląd może i jest ważny ale najważniejszy jest smak :)

Offline Dziki B

  • Początkujący
  • Wiadomości: 108
Odp: Pieczemy chlebuś pachnący :)
« Odpowiedź #161 dnia: Czerwca 03, 2012, 21:42:45 »
Rafał, jak tam postępy w pieczeniu żytniego chleba... ???

Offline Rafał

  • Bywalec
  • Wiadomości: 1 124
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Pieczemy chlebuś pachnący :)
« Odpowiedź #162 dnia: Czerwca 05, 2012, 23:25:22 »
Jak na razie żadne :( Dopadł mnie permanentny brak czasu ...

Offline Dziki B

  • Początkujący
  • Wiadomości: 108
Odp: Pieczemy chlebuś pachnący :)
« Odpowiedź #163 dnia: Czerwca 12, 2012, 20:39:17 »
No tak brak czasu to zmora XXI wieku, chyba większość z nas wie coś o tym, niestety... :(

A przepyszny chleb żytni czeka na swego "piekarza"... ;)

 

* Permissions

  • You can't post new topics.
  • You can't post replies.
  • You can't post attachments.
  • You can't modify your posts.