Stowarzyszenie Na Grzyby

Wokół stołu => Grzybowe jedzonko... => Wątek zaczęty przez: Ania w Września 30, 2017, 13:29:20

Tytuł: Smalec z rydzami
Wiadomość wysłana przez: Ania w Września 30, 2017, 13:29:20
Przepis znalazłam na stronie https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/smalec-z-rydzami-3 Nie robiłam go nigdy, ale mam zamiar go wykorzystać w najbliższym czasie. Jadłam taki (nie wiem wg jakiego przepisu) i bardzo mi smakował z chlebkiem :)

Składniki:
30 dkg rydzów
0,50 dkg boczku surowego
0,30 dkg słoniny
1 duża cebula
1 jabłko kwaśne
sól
pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Rydze umyć i pokroić w kawałki. Boczek i słoninę zmielić maszynką z małymi oczkami. Cebulę pokroić w kawałki. Zmielić w maszynce razem z rydzami. Boczek i słoninę przesmażyć na patelni aż się wytopi. Do boczku dodać zmieloną cebulkę i rydze, wymieszać. Jabłko zetrzeć na tarce i dodać do smalcu. Razem smażyć jeszcze około 10 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Tytuł: Odp: Smalec z rydzami
Wiadomość wysłana przez: Waldek w Września 30, 2017, 21:14:05
Spróbuję :) Dzięki Aniu za przepis.