Wokół stołu > Grzybowe jedzonko...

Smalec z rydzami

(1/1)

Ania:
Przepis znalazłam na stronie https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/smalec-z-rydzami-3 Nie robiłam go nigdy, ale mam zamiar go wykorzystać w najbliższym czasie. Jadłam taki (nie wiem wg jakiego przepisu) i bardzo mi smakował z chlebkiem :)

Składniki:
30 dkg rydzów
0,50 dkg boczku surowego
0,30 dkg słoniny
1 duża cebula
1 jabłko kwaśne
sól
pieprz

Sposób przygotowania przepisu:
Rydze umyć i pokroić w kawałki. Boczek i słoninę zmielić maszynką z małymi oczkami. Cebulę pokroić w kawałki. Zmielić w maszynce razem z rydzami. Boczek i słoninę przesmażyć na patelni aż się wytopi. Do boczku dodać zmieloną cebulkę i rydze, wymieszać. Jabłko zetrzeć na tarce i dodać do smalcu. Razem smażyć jeszcze około 10 minut. Doprawić solą i pieprzem.

Waldek:
Spróbuję :) Dzięki Aniu za przepis.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

Idź do wersji pełnej