Wokół stołu > Grzybowe jedzonko...

Pierogi z kapustą i grzybami

(1/1)

Ania:
Ciasto:
mąka ok. 1/2 kg
jajko
olej
sól
ciepła woda
Dokładnie wyrobić ciasto na pierogi i pozostawić na ok. pół godziny, żeby odpoczęło :)

Farsz:
1/2 kg kiszonej kapusty
5 dag suszonych borowików
cebula, masło
sól, pieprz, maggi do smaku
Kapustę wypłukać i ugotować. Po ostygnięciu odcisnąć wodę i posiekać. Grzyby namoczyć na pół godziny, ugotować, ostudzić i również posiekać. Na maśle podsmażyć cebulkę, dodać grzyby i kapustę. Smażyć aż nadmiar wody odparuje. Przyprawić do smaku, ostudzić.
Rozwałkować ciasto, wykrawać krążki, zlepić pierogi, wrzucić na gotującą wodę. Gotować do wypłynięcia i jeszcze ciut. Odcedzić. Podawać okraszone masłem, albo stopioną słoninką ze skwarkami.

Baśka:
Aż chyba zrobię pierogi :)

Boguslaw:
Miłe Panie, to podeślijcie "po troszku"  ;)
Moja żona nie cierpi ich lepić i gdyby nie mama, teściowa lub zakup w garmażeryjnym, to zapomniałbym jak smakują  :(
Chociaż nie do końca, bo jak córki miały po 8-10 lat, to we troje, ze dwa razy, dopuściliśmy się ich całkiem udanej produkcji.
No i co można? Można!!! Tylko czasu szkoda, a dodatkowo płeć piękna by się nudziła  :P

Waldek:
Wrzuciłem na stronę główną: http://www.grzybiarze.eu/archiwa/787

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

Idź do wersji pełnej