Autor Wątek: Dyskusja nad mleczajem/gołabkiem z Wysowej  (Przeczytany 6741 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Waldek

  • Administrator
  • Wytrawny grzybiarz
  • *****
  • Wiadomości: 13 792
Odp: Dyskusja nad mleczajem/gołabkiem z Wysowej
« Odpowiedź #15 dnia: Października 17, 2012, 08:47:35 »
Waldek, jeden drobiazg - Czesi podają ilość blaszek "na okraje klobouku". Moim zdaniem, to nie przy trzonie, a na skraju kapelusza.

Tak czy inaczej, Twoje rozpoznanie jest dobre :)
Tak, masz chyba rację. W każdym razie u mnie "na okraje kloboku" jest 12-13 listewek :)
Moim zdaniem więc wszystkie prezentowane w tym temacie grzybki to Russula chloroides - gołąbek wąskoblaszkowy.
No to do Greja z nimi :)

Tak, trzeba będzie zgłosić.

Offline Waldek

  • Administrator
  • Wytrawny grzybiarz
  • *****
  • Wiadomości: 13 792
Odp: Dyskusja nad mleczajem/gołabkiem z Wysowej
« Odpowiedź #16 dnia: Października 18, 2012, 09:19:00 »
Zarodniki do kompletu - z drobnymi kolcami, 7-10 µm

Offline Ania

  • Administrator
  • Początkujący grzybiarz
  • *****
  • Wiadomości: 5 616
Odp: Dyskusja nad mleczajem/gołabkiem z Wysowej
« Odpowiedź #17 dnia: Listopada 05, 2012, 18:13:20 »
Mam podobny okaz z wczoraj, ale bez tych pięknych błękitnych tonów. Smak na początku łagodny, by po chwili mocno zapiec. Grzyb wyrastał pod jodłami. Ususzę owocnik w celach porównawczych :) Tymczasem zdjęcia:

Online jn

  • Stały bywalec
  • Wiadomości: 2 370
Odp: Dyskusja nad mleczajem/gołabkiem z Wysowej
« Odpowiedź #18 dnia: Lipca 27, 2013, 11:51:29 »
Gołąbki te spotykam od trzech lat, jak na razie tylko w jednym lesie, w lesie liściastym z przewagą grabu. Rosną tam również dęby, brzozy, osiki. Do tej pory uznawałem go za gołąbka smacznego. Bardzo ciężko trafić zdrowego owocnika, ale grzybki są naprawdę smaczne  :) Wczoraj trafiłem go na dwóch stanowiskach w owym lesie i postanowiłem mu się trochę bliżej przyjrzeć. I wyszło mi, jak by nie licząc tych blaszek, że to gołąbek wąskoblaszkowy. Co Wy na to ?


Offline Ania

  • Administrator
  • Początkujący grzybiarz
  • *****
  • Wiadomości: 5 616
Odp: Dyskusja nad mleczajem/gołabkiem z Wysowej
« Odpowiedź #19 dnia: Lipca 27, 2013, 12:05:17 »
[...]jak by nie licząc tych blaszek, że to gołąbek wąskoblaszkowy. Co Wy na to ?
Mnie wyszło 13, "na okraje" i przy trzonie :) Sprawdź jeszcze ornamentację zarodników, ale myślę że ta błękitna obwódka mówi sama za siebie... A co ze smakiem? Sprawdzałeś?

Online jn

  • Stały bywalec
  • Wiadomości: 2 370
Odp: Dyskusja nad mleczajem/gołabkiem z Wysowej
« Odpowiedź #20 dnia: Lipca 27, 2013, 12:29:48 »
A co ze smakiem? Sprawdzałeś?
Nie miałem odwagi  ;) 


Tutaj   http://www.forum.nagrzyby.pl/viewtopic.php?f=14&t=8383&p=395353&hilit=gruzda#p395353    jest więcej zdjęć i info z ubiegłego roku, z innego punktu co prawda, ale myślę, że to ten sam gatunek. No chyba, że ...

Offline Waldek

  • Administrator
  • Wytrawny grzybiarz
  • *****
  • Wiadomości: 13 792
Odp: Dyskusja nad mleczajem/gołabkiem z Wysowej
« Odpowiedź #21 dnia: Lipca 28, 2013, 19:59:27 »
Zupełnie zapomniałem o temacie i grzybkach :)
Jacek, moim to zdaniem R. chloroides. Muszę też zajrzeć do mojego lasu gdzie rosną.
A jak jest z jego jadalnością?

Online jn

  • Stały bywalec
  • Wiadomości: 2 370
Odp: Dyskusja nad mleczajem/gołabkiem z Wysowej
« Odpowiedź #22 dnia: Lipca 28, 2013, 20:25:33 »

A jak jest z jego jadalnością?
Bardzo smaczny. Problem to znalezienie zdrowych owocników  :)

Offline Waldek

  • Administrator
  • Wytrawny grzybiarz
  • *****
  • Wiadomości: 13 792
Odp: Dyskusja nad mleczajem/gołabkiem z Wysowej
« Odpowiedź #23 dnia: Lipca 28, 2013, 21:46:11 »

A jak jest z jego jadalnością?
Bardzo smaczny. Problem to znalezienie zdrowych owocników  :)

W ubiegłym roku zwróciłem na niego uwagę dopiero jesienią, chyba nawet po przymrozkach (okres zbioru mleczajów jodłowych). Wtedy spotykałem owocniki które mogły być bez lokatorów jednak nie próbowałem. Nadrobię w tym roku :)

Offline Ania

  • Administrator
  • Początkujący grzybiarz
  • *****
  • Wiadomości: 5 616
Odp: Dyskusja nad mleczajem/gołabkiem z Wysowej
« Odpowiedź #24 dnia: Września 01, 2013, 09:31:27 »
Wczoraj znalazłam dwa takie gołąbki i jestem skłonna przypuszczać, że to właśnie ten gatunek. Nie ma tak wyrazistej głównej cechy, ale minimalnie ja ją przynajmniej widzę :) Smak łagodny, przechodzący po chwili w lekko piekący. Doliczyłam się 14 blaszek, miąższ zwarty, elastyczny.

 

* Permissions

  • You can't post new topics.
  • You can't post replies.
  • You can't post attachments.
  • You can't modify your posts.