Wokół stołu > Grzybowe jedzonko...

Brukselka nadziewana grzybami

(1/2) > >>

Ania:
Składniki:
1 kg większej brukselki
15 dag suszonych borowików
1/2 szklanki gotowanego ryżu
1 jajko
1 średniej wielkości cebula
2 łyżki masła
1 szklanka śmietany,
sól

Wykonanie:
Brukselkę oczyścić z zewnętrznych listków, umyć i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Przygotować nadzienie: borowiki wymoczyć i ugotować w osolonej wodzie, wyjąć i drobniutko posiekać. Krótko przesmażyć na gorącym maśle razem z posiekaną cebulą, dodać ugotowany ryż, jajo, sól i wszystko dokładnie wymieszać. W każdej główce brukselki rozsunąć listki i utworzyć otwór, wypełnić farszem. W dużym rondlu stopić masło, ułożyć nadziane brukselki, zalać śmietaną i udusić na niewielkim ogniu. Jeżeli pozostało nadzienie, uformować niewielkie kuleczki i udusić razem z brukselką. Podawać polane "własnym" sosem i osobno - puree ziemniaczane.

Przepis pochodzi z książki "Kołduny, pyzy i inne przysmaki" Biruty Markuzy Bienieckiej, W-wa 1974

Waldek:
Muszę spróbować :)
Aniu, robiłaś tą potrawę? Masz fotki? :)

Ania:

--- Cytat: Waldek w Listopada 01, 2017, 20:06:23 ---Aniu, robiłaś tą potrawę? Masz fotki? :)
--- Koniec cytatu ---
Jeszcze nie. Na razie znalazłam przepis :)

Ania:
Dziś miałam troszkę czasu i postanowiłam przyrządzić tę potrawę... Nie za bardzo mi wyszło, ale podzielę się swoimi spostrzeżeniami.
To danie dla cierpliwych... jest troszkę zabawy z brukselką... nadziewanie to też nie jest prosta rzecz. Radzę również zapiekanie w naczyniu żaroodpornym w piekarniku, nie duszenie, bo mnie się lekko przypaliło :( Poza tym dla lubiących brukselkę - idealne :)


Waldek:

--- Cytat: Ania w Grudnia 04, 2017, 22:56:32 ---Poza tym dla lubiących brukselkę - idealne
--- Koniec cytatu ---
Oj, to może ja spróbuję :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej