Stowarzyszenie Na Grzyby

Wokół stołu => Grzybowe jedzonko... => Wątek zaczęty przez: Ania w Lipiec 21, 2013, 20:33:16

Tytuł: Pasztet ze świeżych grzybów leśnych
Wiadomość wysłana przez: Ania w Lipiec 21, 2013, 20:33:16
Składniki:

około 1 kg miksu grzybowego (do mojego pasztetu trafiły: borowiki ceglastopore, borowiki szlachetne, koźlarze czerwone, koźlarze grabowe, pieprzniki jadalne, muchomory czerwieniejące, podgrzybki brunatne... chyba tyle gatunków garnkowych udało mi się spotkać wczoraj i dziś ??? )

2 cebule
1 duża bułka (jak do kotletów mielonych)
natka pietruszki
2 jajka
olej
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
bułka tarta w przypadku potrzeby zagęszczenia całości (alternatywnie proponuję 1/2 szklanki kaszy manny)
i zaeksperymentować dodatkowo z obgotowaną i zmieloną wątróbką indyczą lub drobiową ok. 30-40 dag, a wtedy dodać jeszcze 1 cebulę i 1 jajko :)
modyfikacja

Wykonanie:
Cebule pokroić w plastry i podsmażyć na oleju. Grzyby pokrojone na mniejsze kawałki dodać do cebuli i dusić do odparowania wody. Bułkę namoczyć (ja namoczyłam ją w wodzie, ale podobno można to zrobić w nadmiarze sosu grzybowego). Przestudzone grzyby i odciśniętą bułkę przemielić przez maszynkę. Dodać jajka, przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodać drobno pokrojoną natkę i dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest za rzadka trzeba dodać ze dwie łyżki bułki tartej. Całość przełożyć do keksówek i piec w ok. 200 stopniach do momentu zrumienienia wierzchu naszego pasztetu.

(http://grzybiarstwo3.pxd.pl/gallery/pic117/t2013072120321292837251.jpg) (http://grzybiarstwo3.pxd.pl/gallery/pic117/v2013072120321292837251.jpg)
Na razie się piecze :)



Tytuł: Odp: Pasztet ze świeżych grzybów leśnych
Wiadomość wysłana przez: Baśka w Lipiec 21, 2013, 20:46:46
Czuję ten zapach :) Będzie pyszny ten pasztet :)
Tytuł: Odp: Pasztet ze świeżych grzybów leśnych
Wiadomość wysłana przez: Ania w Lipiec 21, 2013, 21:06:37
To się okaże po upieczeniu ;)
Tytuł: Odp: Pasztet ze świeżych grzybów leśnych
Wiadomość wysłana przez: Ania w Lipiec 21, 2013, 22:12:48
Się upiekło i pokroiłam jeszcze ciepły na potrzebę chwili ;)
(http://grzybiarstwo3.pxd.pl/gallery/pic845/t2013072122070745551379.jpg) (http://grzybiarstwo3.pxd.pl/gallery/pic845/v2013072122070745551379.jpg) (http://grzybiarstwo3.pxd.pl/gallery/pic814/t2013072122070875674852.jpg) (http://grzybiarstwo3.pxd.pl/gallery/pic814/v2013072122070875674852.jpg)

W smaku niczego sobie, tylko musi być bardziej stabilny. Ciepły jest za miękki :)
Tytuł: Odp: Pasztet ze świeżych grzybów leśnych
Wiadomość wysłana przez: Ewa w Lipiec 22, 2013, 07:06:20
Aniu smakowicie wygląda  ;D, chyba sobie zrobię taki dzisiaj  ;D
Tytuł: Odp: Pasztet ze świeżych grzybów leśnych
Wiadomość wysłana przez: Hudy w Lipiec 22, 2013, 08:14:45
Pyyycha :)
Przepis daj :)
Tytuł: Odp: Pasztet ze świeżych grzybów leśnych
Wiadomość wysłana przez: Ania w Lipiec 22, 2013, 09:04:52
Aniu smakowicie wygląda  ;D, chyba sobie zrobię taki dzisiaj  ;D
Chyba trzeba go troszkę zmodyfikować, bo za bardzo wilgotny wychodzi. Proponuję zastosowanie zamiast bułki tartej - kaszę mannę i dodać ok. 1/2 kg obgotowanej i zmielonej wątróbki drobiowej. Myślę, że to powinno pomóc.
Pyyycha :)
Przepis daj :)
A co masz w pierwszym poście? :P
Tytuł: Odp: Pasztet ze świeżych grzybów leśnych
Wiadomość wysłana przez: Hudy w Lipiec 22, 2013, 11:54:35
A co masz w pierwszym poście? :P
Hmm, jakoś nie zanotowałem faktu  :o 8)
Tytuł: Odp: Pasztet ze świeżych grzybów leśnych
Wiadomość wysłana przez: Ania w Lipiec 22, 2013, 20:02:40
Coś Ci notebook szwankuje ;)