Wokół stołu > Grzybowe jedzonko...

Rydze z przecierem pomidorowym

(1/1)

Ania:
Nie widzę tego przepisu, więc go tu daję, bo jest na czasie. Dawno nie robiłam takiej sałatki.

Składniki:
3 kg rydzów
1,5 szklanki oleju
1,5 szklanki octu (10%)
1,5 szklanki wody
3 łyżki soli
7 łyżek cukru
8 średnich cebul
10 ziaren ziela angielskiego
pieprz do smaku
2 słoiki przecieru "Pudliszki"
Wykonanie
Rydze ugotować w osolonej wodzie 20 minut, odcedzić. Cebulę zeszklić na oleju (nie przypiec). Zagotować zalewę: ocet, woda, cukier, ziele angielskie, pieprz, na koniec dodać przecier. Do zalewy dodać rydze, cebulę i podgotować, włożyć do słoików i pasteryzować 20 minut.

Waldek:
Dzięki Aniu za przepis :)
W ciągu roku jak znajdziesz czas to daj też inne.

Hanka:
Właśnie wg. Twojego przepisu zrobiłam rydze z "pagorzyńskiej" wyprawy, a Paweł  swoje zbiory zakisił. Liczymy, że jeszcze w tym roku uda nam się  jeszcze jeden garnek zakisić, także wg. Ani przepisu. :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

Idź do wersji pełnej