Poradnia grzybowa > Gołąbki i mleczaje (Russula, Lactarius)

Mleczaje o pomarańczowym lub czerwonym mleczku występujące w Polsce

(1/1)

Ania:
Mleczaje o pomarańczowym lub czerwonym mleczku

W zasadzie wszystkie o takim mleczku są jadalne i tradycyjnie nazywamy je rydzami. Najbardziej popularne to:

1. Lactarius deliciosus – mleczaj rydz, gatunek występujący pod sosnami, szczególnie na piaszczystym podłożu w młodnikach sosnowych, na obrzeżach lasów i w trawie. Jest wysoko ceniony jako grzyb jadalny o charakterystycznym łagodnym smaku
2. Lactarius salmonicolor – mleczaj jodłowy, wyrasta głównie pod jodłami od sierpnia do późnej jesieni. Nieco gorszej jakości do poprzednika, ale także ceniony i zbierany przez grzybiarzy.
3. Lactarius deterrimus – mleczaj świerkowy, jest jadalny, ale ze względu na zawarte w nim gorzkie substancje, mniej ceniony niż dwa pozostałe gatunki

Pozostałe:

4. Lactarius sanguifluus – mleczaj czerwieniejący, występuje pod sosnami na glebach wapiennych, w Polsce bardzo rzadki
5. Lactarius semisanguifluus – mleczaj zmienny, w Polsce bardzo rzadki, wyrastający pod sosnami
6. Lactarius quieticolor – brak polskiej nazwy dla tego gatunku, wyrasta pod sosnami
7. Lactarius fennoscandicus – brak polskiej nazwy, drzewem mykoryzowym jest świerk, a cechą charakterystyczną białawy w środku i pomarańczowy przy powierzchni miąższ, który po uszkodzeniu zmienia kolor na niebiesko-zielony. Oficjalnie nie notowany, ale zdaje się znaleziony w Polsce.
 
Barwa i zmiany koloru mleczka po utlenieniu poszczególnych gatunków
http://grzybiarze.eu/forum/index.php?topic=4108.msg26075#msg26075

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

Idź do wersji pełnej