Grzyby > Grzybowe łamigłówki

1 grzybowa łamigłówka

<< < (4/5) > >>

Waldek:

--- Cytat: Ania w Kwietnia 16, 2012, 17:23:44 ---A ja odpowiem :) Asterophora parasitica - Grzybolubka lepka. Te dwa gatunki, wg moich obserwacji, różnią się makroskopowo. Bywa i tak, że na jednym gołąbku rosną obydwa naraz. Jeśli znajdę taką fotkę to wstawię. Tymczasem zapraszam do dyskusji na temat zagadkowego gatunku :)

--- Koniec cytatu ---

Udało mi się trafić :P

Spotykam oba gatunki, czyli:
Asterophora parasitica
Asterophora lycoperdoides
jednak nigdy w jednej lokalizacji, niemówiąc nawet o jednym owocniku na którym pasożytują. Ciekaw jestem fotki.

Dla przypomnienia:
grzybolubka lepka (Asterophora parasitica) - status na czerwonej liście V

grzybolubka purchawkowata (Asterophora lycoperdoides) - status na czerwonej liście R

Makroskopowo i moim zdaniem różnią się wyraźnie.

Baśka:
Waldek, bardzo fajne porównanie. Purchawkowate spotykałam, ale lepkiej chyba jeszcze nie miałam okazji. Albo niezbyt dokładnie się przyglądałam.

Aniu, super robota :)

Ania:
Dzięki Basiu :) Obiecane zdjęcie obydwu gatunków. Nie jest najlepsze, ale tylko takie mam :)

Waldek:
Aniu, rzeczywiście wygląda że są to dwa różne gatunki...

Dziki B:
Generalnie to świadomie nie spotkałem tych grzybków... Mam zamiar w tym roku poobserwować starawe gołąbki i mleczaje... A właśnie, czy tylko na tych dwóch rodzajach grzybów rośnie grzybolubka, bo przeglądając rejestr u Snowarskiego to tylko gołąbki i mleczaje służyły za substrat...

Aniu, na Twoim zdjęciu widać wyraźnie różnice makro... Dzięki temu będzie łatwiej ustalić którą grzybolubkę się spotkało... :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej