Rozmowy o przyrodzie > Rośliny

Rośliny chronione

<< < (11/11)

jn:

--- Cytat: Przyrodniczo.pl w Czerwca 12, 2024, 11:17:33 ---Dwulistnik pszczeli Ophrys apiphera
--- Koniec cytatu ---
Super :)

Kukułka Fuchsa - Dactylorhiza fuchsii

Ania:

--- Cytat: jn w Czerwca 20, 2025, 10:04:36 ---Kukułka Fuchsa - Dactylorhiza fuchsii
--- Koniec cytatu ---
Brawo Jacku :) U mnie w Beskidzie storczyków różnych sporo, ale ja się nie biorę za oznaczanie, za cienka jestem z tych wszelkich niuansów ;)

Baśka:

--- Cytat: Ania w Czerwca 20, 2025, 18:23:23 ---ale ja się nie biorę za oznaczanie, za cienka jestem
--- Koniec cytatu ---
Aniu, popadasz w przesadę :) Sporo wiesz na temat rośli, dużo rozpoznajesz (dla mnie nieistotne,  czy po prostu wiesz, czy tygodniami siedzisz z kluczem). Jak Cię znam, przy kolejnych wyprawach z Rafałem i Maćkiem, mocno się podszkolisz. A potem - dasz czadu :) :) :)

Ania:
Podczas naszego ostatniego spotkania grzybowego odwiedziliśmy też mieczykową łąkę.
Mieczyk dachówkowaty - Gladiolus imbricatus w pełnej krasie :) Objęty w Polsce ścisłą ochroną gatunkową

[/color]

jn:
Dziękuję i wzajemnie  :)

Ocalałe (?) z pogromu lilie złotogłów.

Ocalałe, bo w zeszłym roku, na tym stanowisku,  jakaś szmata wykopała cebulki tychże roślin ( 6 sztuk ), bezczelnie zostawiając łodygi z kwiatami. Pytajnik, bo niestety może się to powtórzyć. Pech chciał, że te lilie rosną na poboczu uczęszczanej drogi leśnej, tzw. ścieżki rodzinnej i są niestety ( dla nich samych ) dobrze widoczne. W tym roku zauważyłem tylko trzy krzaczki.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej