Autor Wątek: V Święto Rydza i zakończenie sezonu, Wysowa 29-30.09.2012  (Przeczytany 19042 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Anna M

  • Bywalec
  • Wiadomości: 913
Odp: V Święto Rydza i zakończenie sezonu, Wysowa 29-30.09.2012
« Odpowiedź #150 dnia: Października 01, 2012, 19:49:15 »
Ja również bardzo dziękuję za SUPER spotkanie i do następnego  :)
Ale następnym razem będzie pieczony koziołek matołek ;D

Offline Hudy

  • Administrator
  • Stały bywalec
  • *****
  • Wiadomości: 1 508
Odp: V Święto Rydza i zakończenie sezonu, Wysowa 29-30.09.2012
« Odpowiedź #151 dnia: Października 01, 2012, 20:07:34 »
Qand, trudno było o inne ujęcie :P

Offline Hudy

  • Administrator
  • Stały bywalec
  • *****
  • Wiadomości: 1 508
Odp: V Święto Rydza i zakończenie sezonu, Wysowa 29-30.09.2012
« Odpowiedź #152 dnia: Października 02, 2012, 06:55:49 »
A tak w ogóle, to kto zabrał aksamitkę? :)

Offline Baśka

  • Administrator
  • Stały bywalec
  • *****
  • Wiadomości: 2 966
  • Płeć: Kobieta
Odp: V Święto Rydza i zakończenie sezonu, Wysowa 29-30.09.2012
« Odpowiedź #153 dnia: Października 02, 2012, 07:30:26 »
Relacja na portalu potrawy regionalne: http://www.potrawyregionalne.pl/368,6601,RYDZOWE_OKO_ZBOJA_.htm

Jedna aksamitka pojechała na pewno z Anną M. Druga pewno z Waldkiem :)

Offline Waldek

  • Administrator
  • Wytrawny grzybiarz
  • *****
  • Wiadomości: 13 815
Odp: V Święto Rydza i zakończenie sezonu, Wysowa 29-30.09.2012
« Odpowiedź #154 dnia: Października 02, 2012, 07:44:53 »
A tak w ogóle, to kto zabrał aksamitkę? :)
Zebrałem jedną. Zrobiłem kilka fotek. Wrzucę ją też pod mikroskop. Zastanawiałem się tylko czy nie zrobić z całości małej informacji na stronie głównej.

Offline Hudy

  • Administrator
  • Stały bywalec
  • *****
  • Wiadomości: 1 508
Odp: V Święto Rydza i zakończenie sezonu, Wysowa 29-30.09.2012
« Odpowiedź #155 dnia: Października 02, 2012, 08:34:30 »
Zastanawiałem się tylko czy nie zrobić z całości małej informacji na stronie głównej.
Koniecznie :)

Offline Ewa

  • Członek Stowarzyszenia
  • Aktywny
  • Wiadomości: 382
Odp: V Święto Rydza i zakończenie sezonu, Wysowa 29-30.09.2012
« Odpowiedź #156 dnia: Października 02, 2012, 18:35:24 »
Z dwu dniowym  opóźnieniem dotarliśmy do domu. Chcę podziękować Baśce w szczególności za organizację całej imprezy, a wszystkim uczestnikom za wspaniałą atmosferę i zabawę pomimo pracy jaką musieli wykonać. Oglądnęłam już Wasze zdjęcia i linki do relacje, mam tylko jedno małe pytanko czy ktoś z Was zna tą Panią (Małgorzata Kościółek)-  która została podana  jako uczestniczka komisji gotowania szkół z naszego Stowarzyszenia?  ;D
« Ostatnia zmiana: Października 02, 2012, 18:38:02 wysłana przez Ewa »

Offline Mela

  • Członek Stowarzyszenia
  • Nowy
  • Wiadomości: 23
Odp: V Święto Rydza i zakończenie sezonu, Wysowa 29-30.09.2012
« Odpowiedź #157 dnia: Października 02, 2012, 18:53:02 »
Nie mamy z Antkiem żadnej galerii, nie przywieżliśmy grzybów, ale mamy za to wspaniałe wspomnienia z fantastycznej jak zwykle imprezy, najważniejsze to możliwość spotkania Was wszystkich kochani, - dzięki za wspaniałą atmosferę, za organizację bez zarzutu, za to że jesteście i za to jacy jesteście! Jak Basia "odparuje" tę imprezę i ogłosi listę na nową - już się wpisujemy!

Offline Ania

  • Administrator
  • Początkujący grzybiarz
  • *****
  • Wiadomości: 5 618
Odp: V Święto Rydza i zakończenie sezonu, Wysowa 29-30.09.2012
« Odpowiedź #158 dnia: Października 02, 2012, 19:22:50 »
Mela i Antek, a ja Wam dziękuję za wspaniały prezent w postaci nakrętek z grzybkami. Kolejne słoiczki będą doskonale oznakowane ;D Yankowi dziękuję również za produkt hand made z własnej piwniczki ;) I pozdrowienia dla Karolka od cioci Ani nie z Krakowa ;D
« Ostatnia zmiana: Października 02, 2012, 20:56:17 wysłana przez Ania »

Offline Baśka

  • Administrator
  • Stały bywalec
  • *****
  • Wiadomości: 2 966
  • Płeć: Kobieta
Odp: V Święto Rydza i zakończenie sezonu, Wysowa 29-30.09.2012
« Odpowiedź #159 dnia: Października 02, 2012, 19:33:28 »
Ewa, tam zamiast przecinka był myślnik :) Miało być Małgorzata Kościółek, Stowarzyszenie Na Grzyby, xx... :)
Mniejsza o szczegóły :)
Z tą organizacją całej imprezy, "to żeś Paniusiu" przesadziła :) Taż całość organizuje Stary Dom Zdrojowy, czyli Basia, Kasia i Andrzej przy pomocy Jędrka, Gienka i całej reszty Krewnych i Znajomych Królika :)

Offline QAND

  • Członek Stowarzyszenia
  • Początkujący
  • Wiadomości: 240
Odp: V Święto Rydza i zakończenie sezonu, Wysowa 29-30.09.2012
« Odpowiedź #160 dnia: Października 02, 2012, 19:49:27 »
Ja również bardzo dziękuję za SUPER spotkanie i do następnego  :)
Ale następnym razem będzie pieczony koziołek matołek ;D

To jest możliwe  :) ale w czerwcu jak będą młode odchowane koziołki :)

Offline Ania

  • Administrator
  • Początkujący grzybiarz
  • *****
  • Wiadomości: 5 618
Odp: V Święto Rydza i zakończenie sezonu, Wysowa 29-30.09.2012
« Odpowiedź #161 dnia: Października 02, 2012, 21:08:00 »
Mamy następną galerię zdjęć na oficjalnej stronie Święta Rydza http://www.swietorydza.pl/galeria-2/v-swieto-rydza/

Offline Hudy

  • Administrator
  • Stały bywalec
  • *****
  • Wiadomości: 1 508
Odp: V Święto Rydza i zakończenie sezonu, Wysowa 29-30.09.2012
« Odpowiedź #162 dnia: Października 02, 2012, 22:52:55 »
To i ja dołożę swoich kilka groszy :) http://grzybiarze.eu/gallery/view/287/9
Nie jest po kolei bo galeria nie daje możliwości porządkowania zdjęć...

Offline Andrzej K.

  • Członek Stowarzyszenia
  • Aktywny
  • Wiadomości: 651
Odp: V Święto Rydza i zakończenie sezonu, Wysowa 29-30.09.2012
« Odpowiedź #163 dnia: Października 03, 2012, 17:13:42 »
Ania, masz super przepis na rydze w pomidorach :) wiem że gdzieś był chyba  na stronie NG ale nie mogę go znaleźć, normalnie jakieś zaćmienie, pomożesz :)

Offline Ania

  • Administrator
  • Początkujący grzybiarz
  • *****
  • Wiadomości: 5 618
Odp: V Święto Rydza i zakończenie sezonu, Wysowa 29-30.09.2012
« Odpowiedź #164 dnia: Października 03, 2012, 19:16:35 »
Oczywiście Andrzejku, proszę
Rydze z przecierem pomidorowym (najlepiej)"Pudliszki"
Składniki:
3 kg rydzy
1,5 (półtorej) szklanki oleju
1,5 szklanki octu (10%)
1,5 szklanki wody
3 łyżki soli
7 łyżek cukru
8 średnich cebul
10 ziaren ziela angielskiego
pieprz do smaku
2 słoiki przecieru "Pudliszki"
Wykonanie:
Rydze ugotować w osolonej wodzie 20 minut, odcedzić. Cebulę zeszklić na oleju (nie przypiec). Zagotować zalewę: ocet, woda, cukier, ziele angielskie, pieprz, na koniec dodać przecier. Do zalewy dodać rydze, cebulę i podgotować, włożyć do słoików i pasteryzować 20 minut. Bardzo smaczne, polecam wypróbować :)

 

* Permissions

  • You can't post new topics.
  • You can't post replies.
  • You can't post attachments.
  • You can't modify your posts.