Grzyby > Fomitopsidaceae

Buglossoporus quercinus (Schrad.) Kotl. & Pouzar - porojęzyk dębowy

(1/2) > >>

Waldek:
porojęzyk dębowy (Buglossoporus quercinus)

Znalezisko i zdjęcie Lucyny Żłobin, której dziękuję za to że zgodziła się podzielić z nami swoimi zdjęciami. Białowieski Park Narodowy.

Gatunek znajduje się pod ścisłą ochroną. Umieszczony jest na Czerwonej Liście ze statusem E - wymierające.

piotrek:
Miejscowość Rzepnik ,grzyb wyrósł na martwej części żywego pomnikowego dębu Jagiellon.

Ania:

--- Cytat: piotrek w Lipca 06, 2025, 21:01:57 ---Miejscowość Rzepnik
--- Koniec cytatu ---
Byłam na tym stanowisku w zeszłym miesiącu, ale nie było śladu. Sprawdziłam Piotrze datę wykonania Twoich zdjęć, bo myślałam, że byłeś teraz ;) Czy to 28.07.2020?

Waldek:

--- Cytat: Ania w Lipca 07, 2025, 14:44:32 ---Byłam na tym stanowisku w zeszłym miesiącu, ale nie było śladu.
--- Koniec cytatu ---

Może by się w tym roku jakoś wybrać przy okazji jakiejś wyprawy...

Ania:

--- Cytat: Waldek w Lipca 07, 2025, 15:35:24 ---Może by się w tym roku jakoś wybrać przy okazji jakiejś wyprawy...
--- Koniec cytatu ---
Nie widzę problemu. Dogadać by się co do terminu, żeby można było zabukować jakieś miejsca w Szpakówce k. Poraju i stąd można by też zrobić wypad do Rzepnika. Wczoraj nieco polało, przeszły dość duże opady. Dziś na razie mży i jest pochmurno, na popołudnie zapowiadane są ulewne deszcze. Dodatkowo jakiś niż ma utknąć nad Polską na kilka dni (Gabriel chyba). Może coś wreszcie ruszy i pokażą się jakieś ciekawostki, łącznie z porojęzykiem.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej