Spotkania > Wyjazdy

Poszukiwanie grzybowych ciekawostek

<< < (2/2)

piotrek:
Mimo tej ogromnej suszy udało się znaleźć kilka rzadkich i ciekawych gatunków grzybów, spotkanie wspaniałe, udało się bez przeszkód dojechać do domu, zdjęcia zgrane.

Ania:

--- Cytat: Baśka w Września 01, 2024, 09:27:11 ---Trafiła się nawet modliszka. Nie wiem czy zdjęcia wyjdą, bo było już całkiem ciemno.
--- Koniec cytatu ---
Właśnie przejrzałam swoje modliszki, ciemno ale modliszka całkiem fajna ;) Ostatnio zielona odwiedziła nas u mnie w domu, a tu jakaś taka brązowawa ;)

Ania:
Ja również dziękuję za spotkanie. Tak jak pisała Basia, w lesie tak sucho że nawet z nadrzewniakami krucho :( Upał duży, ale las trochę nas schłodził. W dobrym towarzystwie czas szybko płynął. Tak dramatycznej sytuacji hydrologicznej ja nie pamiętam. Ściółka w lesie trzeszczy pod nogami, a wokół grzybowa pustynia... Przemierzyliśmy spore połacie i w niektórych miejscach, gdzie było bardziej ocienione, a co za tym idzie, pewnie minimalnie więcej wilgoci, trafiały nam się pojedyncze okazy. Każdemu udało się znaleźć jakąś grzybową ciekawostkę. Trafił nam się Suillellus queletii - modroborowik gładkotrzonowy,  Leccinellum crocipodium - koźlarek bruzdkowany, Fistulina hepatica - ozorek dębowy,  Tricholoma acerbum - gąska karbowana, Tricholoma luridum - gąska szerokoblaszkowa, kilka gatunków zasłonaków, jakieś podziemniaki i kilka innych gatunków, o których pewnie poinformuje Waldek kiedy uda mu się je oznaczyć ;)

Waldek:
Dziękuję pięknie za spotkanie :)

--- Cytat: Ania w Września 01, 2024, 16:28:20 ---o których pewnie poinformuje Waldek kiedy uda mu się je oznaczyć ;)
--- Koniec cytatu ---
Siedzę już kilka godzin. Coś się oznaczyć uda :P

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej