Składniki:50 dag grzybów
1 litr rosołu drobiowego lub wołowego
2 łyżki żelatyny
1 żółtko
1 łyżka stołowa musztardy
2 łyżki oleju
sól, pieprz, cukier i ocet do smaku
Wykonanie:Dokładnie umyte grzyby ugotować w rosole, wyjąć, ostudzić i pokroić w paski. Żelatynę zalać przegotowaną, zimną wodą (3/4 szklanki), odstawić na 2 godziny by napęczniała. Następnie połączyć żelatynę z bulionem i na małym ogniu podgrzewać (nie gotując), aż żelatyna się rozpuści. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Grzyby układać w małych salaterkach i zalewać bulionem. Po ostudzeniu wstawić do lodówki. Gdy zastygnie podawać z sosem.
Sos:Żółtko utrzeć do białości, dodać ocet, a następnie - po kropli oleju, ucierając energicznie w jedną stronę. Gdy żółtko zesztywnieje, olej lać wąskim strumykiem. Sos doprawić do smaku musztardą. Jeśli jest zbyt gęsty, rozcieńczyć odrobiną wody z octem lub śmietaną.
Po mojemu ten sos to najzwyklejszy majonez i pewnie można go zastąpić tym sklepowym
Przepis pochodzi z kalendarza kartkowego 2013 (2-3 grudzień
) Jest jeszcze przeze mnie nie wypróbowany, ale brzmi ciekawie.