Grzyby > Grzybowe galerie
Coprinaceae (czernidłakowate)
Ania:
Podczas ostatniej, niedzielnej wyprawy - całkowicie niegrzybowej - część trasy wiodła lasem i nie byłabym sobą gdybym nie zwracała uwagi na grzyby. Kilka gatunków się trafiło, a jednym z nich był prawdopodobnie Coprinus cinereus - czernidłak szarawy. Nie wykluczam jednak innego gatunku, gdyż ten rodzaj chyba też nie jest zbyt prosty w oznaczaniu. Ten wyrastał na martwym kikucie potężnego buka. W trzech dziuplach zauważyłam owocniki w różnym stadium.
Ania:
Dziś znalazłam takie oto piękne kwiaty na końskim gówienku :D Nie mam pojęcia, który to Coprinus, ani nawet jaka sekcja. Grzybki tak maleńkie, że dopiero na fotce widać jak piękne. Zabrałam dwa, ale nie wiem czy je znajdę na chusteczce w którą je zawinęłam ???
Waldek:
--- Cytat: Ania w Września 16, 2012, 21:43:21 ---Dziś znalazłam takie oto piękne kwiaty na końskim gówienku :D Nie mam pojęcia, który to Coprinus, ani nawet jaka sekcja. Grzybki tak maleńkie, że dopiero na fotce widać jak piękne. Zabrałam dwa, ale nie wiem czy je znajdę na chusteczce w którą je zawinęłam ???
--- Koniec cytatu ---
Nie chcesz przesłać czernidłaków do Błażeja?
Ania:
Myślę, że zimą będzie więcej czasu na przegląd i wysyłanie, zgłaszanie, oznaczanie itp. :)
Ania:
Ten to chyba Coprinus atramentarius - czernidłak pospolity, ale głowy nie dam ;)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej