Stowarzyszenie Na Grzyby
Zastosowanie grzybów => Ciekawe grzyby jadalne => Wątek zaczęty przez: Rysiek w Grudnia 18, 2019, 13:03:51
-
https://kuchnia.wp.pl/grzybki-shimeji-co-warto-o-nich-wiedziec-6457329216849537a
Buna shimeji (Hypsizygus tessellatus) to jadalny grzyb pochodzący z Azji Wschodniej. Jest uprawiany lokalnie w klimacie umiarkowanym w Europie, Ameryce Północnej i Australii i sprzedawany w supermarketach. W naturze shimeji są pieczonymi grzybami, które rosną na drewnie. Grzyb najczęściej występuje na bukach, stąd potoczna nazwa, grzyb bukowy. Często są małe i cienkie, a popularne w wielu krajach na całym świecie. [1]
https://en.m.wikipedia.org/wiki/
Coś nowego na naszych stołach widziałem w sobotę w markecie i też zastanawiałem się co to jest :D
-
Słyszałem o nich, lecz nigdy nie jadłem. Mogłeś zakupić i przetestować :P
-
O ja głupia .... nie pomyślałem, ale następnym razem kupię i zapraszam wtedy na degustację ;D
-
O ja głupia .... nie pomyślałem, ale następnym razem kupię i zapraszam wtedy na degustację ;D
No właśnie...