Grzyby > Boletaceae

Caloboletus radicans (Pers.) Vizzini - gorzkoborowik korzeniasty

<< < (2/5) > >>

Ania:
Dziś znalazłam tam 4 nowe owocniki. W zeszłym tygodniu nie było śladu. Jeśli nikt ich nie zniszczy i przestanie lać deszcz, to będę chciała zrobić fotki. Przed południem dzwoniła do mnie koleżanka, że mąż spragniony świeżych grzybów nazbierał dziwnych borowików (w miejscu gdzie zwykle znajdował ceglastopore). Twierdzi, że są gorzkawe w smaku. Przygotowała je na zupę, którą już zaczęła robić i nabrała wątpliwości. Poddałam jej pod rozwagę 2 gatunki, biorąc pod uwagę jej opis ich wyglądu -Boletus calopus i Boletus radicans. Przypuszczalnie będzie to B. radicans. Prosiłam, żeby tam zaglądać, bo może pojawi się jeszcze jakiś owocnik. Byłoby to drugie stanowisko kilka km od mojego :)

Baśka:
Byłoby pięknie, gdyby to było kolejne stanowisko borowika korzeniastego :) Sądzisz, że ten znajomy "chwyciłby" się korzeniastego? Nie pomylił po prostu poczciwego pociusia z żółtoporym?

Ania:
Rozmawiałam z koleżanką przez telefon i z informacji uzyskanych od niej wychodzi mi na korzeniastego. Nie zauważyła siateczki (gdyby była wyraźna to by chyba pamiętała), ani czerwonych tonacji na trzonie, sinienie cz też zielenienie było tak intensywne jak u ceglastoporego, gorzkawy smak oraz mocne spękanie kapeluszy (choć grubotrzonowemu też się zdarza), beczułkowaty trzon. To wszystko mi mówi, że to on :) Tym bardziej, że moje tak właśnie dziś wyglądają, a to tylko kilka km różnicy.

Ania:
A ja się poświęciłam, wzięłam parasol i płaszcz przeciwdeszczowy i poszłam pofocić. Nie dość, że leje to jeszcze niemiłosiernie wieje. Ciężko było, ale fotki jakieś mam. Grzybków było chyba z 6, z tego 1 większy i 2 mniejsze zniszczone, ale reszta na razie rośnie. Nie ma już mojej informacji, ale chyba wszyscy poczytali i grzybki nadal rosną. Chyba, że ktoś nieuświadomiony je unicestwi.

Baśka:
W takim razie cieszę się z drugiego stanowiska korzeniastego :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej