Wokół stołu > Grzybowe jedzonko...

Pasztet grzybowy - wersja II

(1/1)

Ania:
Pasztet grzybowy - wersja II

Składniki:
około 1 kilograma grzybów mrożonych lub świeżych (u mnie mrożone borowiki szlachetne i krasnoborowiki ceglastopore + inne gatunki jadalne w małej ilości)
2 cebule
1 duża marchewka
4 łyżki bułki tartej (z czubkiem - jeśli masa zbyt rzadka dodać jeszcze trochę)
1 jako
1/2 szklanki wody
2 łyżki oleju
odrobina rozpuszczonego masła do posmarowania (ok. 1 łyżka).
sól, pieprz, cebulka suszona, magi do smaku

Przygotowanie:
Grzyby ugotować i wystudzić. Marchew pokroić w plasterki, cebulę w piórka - podsmażyć przez 5 minut na oleju od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dolać wodę i dusić do miękkości przez ok. 20 minut pod przykryciem, pod koniec odkryć żeby pozbyć się nadmiaru wody. Wystudzone grzyby oraz zimną marchew z cebulą przemielić w maszynce do mięsa. Dodać wszystkie składniki, dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku. Tak przygotowaną masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić na 1 godzinę do piekarnika nagrzanego do 1800 C. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, posmarować rozpuszczonym masłem i piec jeszcze 15-20 minut. Po upieczeniu wyjąć z keksówki po całkowitym wystudzeniu.
Smacznego :)
Zdjęcia wstawię po kolejnym moim pieczeniu ;)

Waldek:
Mogę potwierdzić - bardzo był smaczny :D Miałem okazję skosztować na spotkaniu w Pagorzynie.
Aniu, czekamy na zdjęcia.

Ania:
Zrobiło się chłodniej, więc można było włączyć piekarnik i upiec w końcu ten pasztet ;)
1. Gotujemy grzyby
2. Podsmażamy i dusimy do miękkości cebulkę z marchewką
3. Studzimy, mielimy wszystko w maszynce do mięsa, dodajemy bułkę tartą, jajko i przyprawy, mieszamy, umieszczamy w keksówce i wkładamy do piekarnika, pod koniec pieczenia smarujemy rozpuszczonym masłem i jeszcze 20 minut pieczemy
4. Po całkowitym wystygnięciu możemy podawać :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

Idź do wersji pełnej