Do rodzaju Mycena należy ponad 130 gatunków grzybów. Są one w większości drobne. Wyrastają szczególnie po odpadach deszczu, w okresie jesiennym. W zdecydowanej większości przypadków do poprawnego rozpoznania gatunku niezbędne jest badanie mikroskopowe. Wiele gatunków w obrębie rodzaju ze względu na spore zróżnicowanie makroskopowe i mikroskopowe zostało podzielonych na sekcje. By móc rozpocząć analizę, konieczne jest zwrócenie uwagi na szereg cech.
Cechy makroskopowe:
- obecność soku po przełamaniu trzonu (wraz z jego kolorem)
- rodzaj blaszek i sposób ich przyrastania do trzonu
- barwa blaszek a w szczególności ich krawędzi
- sposób przyrastania trzony do podłoża (obecność dysku)
- rodzaj podłoża na jakim wyrasta: czy na drewnie (jakim) czy na ziemi (igliwiu, pośród liści, na liściach)
- lepkość kapelusza i trzonu
- zapach miąższu
dodatkowo sprawdzamy:
czy kapelusz jest i trzon są oprószone, czy blaszki i kapelusz posiadają plamki
Powyższe informacje są niezbędne do analizy mikroskopowej. Najlepiej wykonać je już w terenie, względnie w domu na żywym, dobrze zachowanym materiale.
Zamierzeniem moim jest by w tym dziale prezentować gatunki z rodzaju Mycena o pewnej przynależności gatunkowej, czyli w miarę możliwości potwierdzonych mikroskopowo, wraz z opisem środowiska i podstawowych cech.