Autor Wątek: Jaki to grzyb? - Andreas Gminder, Tanja Boehning  (Przeczytany 8214 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rafał

  • Bywalec
  • Wiadomości: 1 124
  • Płeć: Mężczyzna
Jaki to grzyb? - Andreas Gminder, Tanja Boehning
« dnia: Grudnia 26, 2011, 13:16:18 »
Tytuł: Jaki to grzyb?;
Autorzy: Andreas Gminder, Tanja Boehning;
Rok wydania: 2009;
Wydawnictwo: Świat Książki;
Liczba stron: 320;
Format: 11,5x19,5 cm;
Oprawa: kartonowa, foliowana.

Atlas zawiera opis 450 gatunków grzybów, które są przedstawione na ponad 1200 kolorowych ilustracjach. Książka jest podzielona na trzy podstawowe grupy:
1) grzyby rurkowe;
2) grzyby blaszkowe;
• grzyby o blaszkach jasnych i przyrośniętych,
• grzyby o blaszkach wolnych - pieczarki i czernidłakowate,
• grzyby o blaszkach ciemnych,
• grzyby o blaszkach kruchych - gołąbki i mleczaje,
3) grzyby pozostałe;
• koralowate, pieprznikowate i grzyby "kolczaste",
• korownicowate i żagwiowate,
• trzęsakowate,
• wnętrzniaki i sromotnikowate,
• workowce.

Moim zdaniem, taki podział gatunków bardzo pomaga przy rozpoznawaniu grzybków w terenie.

Na początku, poza informacją jak korzystać z książki znajdziemy temat jak rozpoznawać grzyby. Składa się on z podrozdziałów:
- budowa grzyba;
- budowa innych form owocników (żagwiowate, wnętrzniaki, workowce itd.);
- inne kształty owocników (np. muszlowaty, stożkowaty, miseczkowaty);
- brzeg kapelusza;
- kształt kapelusza;
- powierzchnia kapelusza;
- blaszki;
- wysyp zarodników;
- trzon;
- podstawa trzonu;
- miąższ;
- forma wzrostu.
Dodam, że te informacje są opatrzone zdjęciami i rysunkami przedstawiającymi wybrane części grzybków.
Następnie czytamy o podstawowym wyposażeniu grzybiarza, zbieraniu, czyszczeniu, przyrządzaniu i przechowywaniu grzybów. Atlas zawiera również podstawowe informacje o postępowaniu przy zatruciu grzybami.

Kolejną częścią książki jest ta najważniejsza, czyli spis gatunków. Na jednej stronie znajduje się opis jednego bądź dwóch gatunków. Do każdego opisu gatunku jest dodane zdjęcie grzyba i rysunek przedstawiający przekrój grzybka. Nierzadko znajduje się też kilka małych zdjęć porównujących podobne gatunki z grzybem z opisu. Zdjęcia w większości są dobrej i bardzo dobrej jakości. Oczywiście zdarzają się też gorsze ale jest ich na prawdę niewiele. Fotografie wykonane są bez lampy błyskowej i dzięki temu grzybki przedstawione są w naturalnych barwach.
Na pierwszy rzut oka, część opisowa gatunku jest bardzo skromna. Jednak wszystkie istotne informacje (występowanie, wielkość owocników, wysyp zarodników, przydatność w kuchni, gatunki podobne) są przedstawione w punktach przy każdym opisywanym gatunku.
Znalazłem w tej książce sporo gatunków nieopisanych w atlasie Ewalda Gerhardta "Grzyby", dlatego uważam, że ten leksykon jest ciekawym uzupełnieniem atlasu "1000". Równie dobrze, może być jedną z pierwszych pozycji w domowej biblioteczce grzybiarza amatora.
W mojej ocenie, atlas ten jest wart uwagi ze względu na treść i niewygórowaną cenę (ok. 40 zł).
« Ostatnia zmiana: Grudnia 28, 2011, 06:53:50 wysłana przez Baśka »

 

* Permissions

  • You can't post new topics.
  • You can't post replies.
  • You can't post attachments.
  • You can't modify your posts.