Ciasto:mąka ok. 1/2 kg
jajko
olej
sól
ciepła woda
Dokładnie wyrobić ciasto na pierogi i pozostawić na ok. pół godziny, żeby odpoczęło
Farsz:1/2 kg kiszonej kapusty
5 dag suszonych borowików
cebula, masło
sól, pieprz, maggi do smaku
Kapustę wypłukać i ugotować. Po ostygnięciu odcisnąć wodę i posiekać. Grzyby namoczyć na pół godziny, ugotować, ostudzić i również posiekać. Na maśle podsmażyć cebulkę, dodać grzyby i kapustę. Smażyć aż nadmiar wody odparuje. Przyprawić do smaku, ostudzić.
Rozwałkować ciasto, wykrawać krążki, zlepić pierogi, wrzucić na gotującą wodę. Gotować do wypłynięcia i jeszcze ciut. Odcedzić. Podawać okraszone masłem, albo stopioną słoninką ze skwarkami.