Tytuł: Wielki atlas grzybów;
Autor: Pavol Škubla;
Rok wydania: 2008;
Wydawnictwo: Elipsa;
Liczba stron: 432;
Format: 15,5x21,5 cm;
Oprawa: twarda.
Książka opisuje 800 gatunków grzybów wielkoowocnikowych. Podzielona jest na cztery następujące grupy:
- grzyby jadalne;
- grzyby trujące;
- grzyby niejadalne;
- grzyby chronione.
Przy każdym opisie gatunku znajdziemy piktogramy opisujące np: występowanie, czas owocowania, walory smakowe (przy grzybach jadalnych), kategorię toksyn (przy grzybach trujących).
Na wstępie w dziale grzybów trujących znajdziemy opis toksyn i rodzaje zatruć grzybami. Zatrucia te są podzielone na dziesięć kategorii i odpowiednie piktogramy, które znajdują się przy opisie danego gatunku. Każda kategoria jest dokładnie opisana i zawiera informacje na temat toksyn i objawów zatrucia.
Każda strona zawiera opis dwóch gatunków grzybów. Opisy są wyczerpujące, uzupełnione jedną fotografią i piktogramami. Teraz dwa słowa o fotografiach. Zdjęcia w przeważającej większości są bardzo dobrej jakości. Są robione w naturalnych warunkach i wykonane w taki sposób aby przedstawiały najwięcej cech rozpoznawczych grzybka. Biorąc pod uwagę to co napisałem, można przypuszczać, że atlas jest pozycją godną polecenia.
Książka ta ma jednak wadę i to ogromną. Wadą tą jest podział gatunków. Jeżeli wiemy czego szukamy, to nie jest to problem. Jeżeli chcemy spróbować oznaczyć grzybka za pomocą tej książki pojawia się problem. Skąd mamy wiedzieć czy znaleziony przez nas okaz jest jadalny, niejadalny, trujący czy chroniony ?? W takiej sytuacji często trzeba wertować atlas "od deski do deski", żeby znaleźć to co nas interesuje.
Moim zdaniem pozycja ta jest warta uwagi ale tylko jako uzupełnienie innych atlasów. Raczej nie nadaje się jako pierwszy bądź jedyny atlas w biblioteczce grzybiarza amatora.