Mleczaje o pomarańczowym lub czerwonym mleczku W zasadzie wszystkie o takim mleczku są jadalne i tradycyjnie nazywamy je rydzami. Najbardziej popularne to:
1.
Lactarius deliciosus –
mleczaj rydz, gatunek występujący pod sosnami, szczególnie na piaszczystym podłożu w młodnikach sosnowych, na obrzeżach lasów i w trawie. Jest wysoko ceniony jako grzyb jadalny o charakterystycznym łagodnym smaku
2.
Lactarius salmonicolor –
mleczaj jodłowy, wyrasta głównie pod jodłami od sierpnia do późnej jesieni. Nieco gorszej jakości do poprzednika, ale także ceniony i zbierany przez grzybiarzy.
3.
Lactarius deterrimus –
mleczaj świerkowy, jest jadalny, ale ze względu na zawarte w nim gorzkie substancje, mniej ceniony niż dwa pozostałe gatunki
Pozostałe:
4.
Lactarius sanguifluus –
mleczaj czerwieniejący, występuje pod sosnami na glebach wapiennych, w Polsce bardzo rzadki
5.
Lactarius semisanguifluus –
mleczaj zmienny, w Polsce bardzo rzadki, wyrastający pod sosnami
6.
Lactarius quieticolor – brak polskiej nazwy dla tego gatunku, wyrasta pod sosnami
7.
Lactarius fennoscandicus – brak polskiej nazwy, drzewem mykoryzowym jest świerk, a cechą charakterystyczną białawy w środku i pomarańczowy przy powierzchni miąższ, który po uszkodzeniu zmienia kolor na niebiesko-zielony. Oficjalnie nie notowany, ale zdaje się znaleziony w Polsce.
Barwa i zmiany koloru mleczka po utlenieniu poszczególnych gatunków
http://grzybiarze.eu/forum/index.php?topic=4108.msg26075#msg26075