Gołąbek – rodzaj
Russula Owocniki mięsiste, od małych po średnie i duże; w kształcie kapelusza z trzonem. Powierzchnia kapeluszy naga, lepka lub mazista, o różnym ubarwieniu. Kolorystyka zróżnicowana (także w obrębie jednego gatunku). Hymenofor blaszkowy, kruchy (za wyjątkiem jednego gatunku), o białych, kremowych lub żółtych blaszkach. Trzon cylindryczny lub maczugowaty. Na świecie występuje około 750 gatunków z rodzaju
Russula – gołąbki, z czego najwięcej opisano w Europie. Wszystkie są grzybami mikoryzowymi, a większość to gatunki
jadalne. Nie ma wśród nich (występujących w Polsce) gatunków silnie trujących. Niektóre są niejadalne z powodu gorzkiego, cierpkiego lub piekącego smaku. Wszystkie o łagodnym smaku są grzybami jadalnymi. Podobnie jak mleczaje, można je poddać próbie smakowej, pod warunkiem pewności, że są to gołąbki. Potoczna nazwa dla tego rodzaju to
surojadki. Mimo takiej sugestii w nazwie ludowej nie należy go jadać na surowo.