Składniki:0,50 kg grzybów leśnych
300 ml bulionu drobiowego
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego,
1 ziarno jałowca
15 g żelatyny
sól, pieprz do smaku
1 łyżka oleju
Grzyby i posiekany czosnek podsmażyć (zrumienić) na oleju, zalać bulionem i razem z przyprawami gotować 15 minut. Na koniec dodać natkę pietruszki. Namoczoną w wodzie żelatynę zalać niewielką ilością gorącego rosołu, dokładnie rozpuścić i dodać do ugotowanych grzybów. Odstawić do wystudzenia. 1,5 litrową butelkę po wodzie mineralnej obciąć na 2/3 wysokości. Wyjąć liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i jałowca. Wlać przestudzoną potrawę do butelki i zimną wstawić do lodówki. Przed podaniem rozciąć nożyczkami plastik. Salceson podawać pokrojony w plastry.
Nie mam niestety zdjęć gotowego salcesonu, ale może ktoś zrobił w Jaśliskach? Jeśli nie, to może uda mi się w najbliższym czasie zrobić i poczynić zdjęcia
Na razie tylko to: