Składniki:40 dag białej fasoli perłowej
30 dag świeżych grzybów
15 dag boczku wędzonego
2 cebule
1 łyżka tłuszczu
3 łyżki przecieru pomidorowego
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
przyprawa do zup (pewnie typu vegeta, kucharek itp), sól, pieprz do smaku
Wykonanie:Fasolę przebrać, opłukać, włożyć do zimnej wody i zagotować, odstawić na 2 godziny, po czym ponownie ugotować w tej samej wodzie, posolić, odcedzić. Grzyby oczyścić, umyć i osączyć, pokroić w paski. Cebulę drobno posiekać, boczek pokroić w drobną kostkę. Tłuszcz rozgrzać na patelni, dodać boczek. Kiedy wytopi się z niego część tłuszczu, dodać cebulę, zeszklić, dodać grzyby i smażyć do miękkości. W razie konieczności dolać nieco wody. Połączyć z fasolą, doprawić do smaku przecierem pomidorowym, przyprawą do zup, solą, pieprzem i posypać posiekaną natką pietruszki.
Ja dodałabym jeszcze do gotowania kilka ziaren ziela angielskiego i ze dwa listki laurowe. Myślę, że smak wówczas byłby wyrazistszy. Ta potrawa trąci mi nieco fasolką po bretońsku, z tym że mięsko (kiełbasa) jest tu zastąpione grzybami.
To kolejny przepis z kalendarza kartkowego, 1 grudzień 2013