Autor Wątek: Pasztet ze świeżych grzybów leśnych  (Przeczytany 4930 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ania

  • Administrator
  • Początkujący grzybiarz
  • *****
  • Wiadomości: 5 815
Pasztet ze świeżych grzybów leśnych
« dnia: Lipca 21, 2013, 20:33:16 »
Składniki:

około 1 kg miksu grzybowego (do mojego pasztetu trafiły: borowiki ceglastopore, borowiki szlachetne, koźlarze czerwone, koźlarze grabowe, pieprzniki jadalne, muchomory czerwieniejące, podgrzybki brunatne... chyba tyle gatunków garnkowych udało mi się spotkać wczoraj i dziś ??? )

2 cebule
1 duża bułka (jak do kotletów mielonych)
natka pietruszki
2 jajka
olej
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
bułka tarta w przypadku potrzeby zagęszczenia całości (alternatywnie proponuję 1/2 szklanki kaszy manny)
i zaeksperymentować dodatkowo z obgotowaną i zmieloną wątróbką indyczą lub drobiową ok. 30-40 dag, a wtedy dodać jeszcze 1 cebulę i 1 jajko :)
modyfikacja

Wykonanie:
Cebule pokroić w plastry i podsmażyć na oleju. Grzyby pokrojone na mniejsze kawałki dodać do cebuli i dusić do odparowania wody. Bułkę namoczyć (ja namoczyłam ją w wodzie, ale podobno można to zrobić w nadmiarze sosu grzybowego). Przestudzone grzyby i odciśniętą bułkę przemielić przez maszynkę. Dodać jajka, przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodać drobno pokrojoną natkę i dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest za rzadka trzeba dodać ze dwie łyżki bułki tartej. Całość przełożyć do keksówek i piec w ok. 200 stopniach do momentu zrumienienia wierzchu naszego pasztetu.

Na razie się piecze :)



« Ostatnia zmiana: Lipca 22, 2013, 20:10:43 wysłana przez Ania »

Offline Baśka

  • Administrator
  • Początkujący grzybiarz
  • *****
  • Wiadomości: 3 005
  • Płeć: Kobieta
Odp: Pasztet ze świeżych grzybów leśnych
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 21, 2013, 20:46:46 »
Czuję ten zapach :) Będzie pyszny ten pasztet :)

Offline Ania

  • Administrator
  • Początkujący grzybiarz
  • *****
  • Wiadomości: 5 815
Odp: Pasztet ze świeżych grzybów leśnych
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 21, 2013, 21:06:37 »
To się okaże po upieczeniu ;)

Offline Ania

  • Administrator
  • Początkujący grzybiarz
  • *****
  • Wiadomości: 5 815
Odp: Pasztet ze świeżych grzybów leśnych
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 21, 2013, 22:12:48 »
Się upiekło i pokroiłam jeszcze ciepły na potrzebę chwili ;)

W smaku niczego sobie, tylko musi być bardziej stabilny. Ciepły jest za miękki :)

Offline Ewa

  • Członek Stowarzyszenia
  • Aktywny
  • Wiadomości: 382
Odp: Pasztet ze świeżych grzybów leśnych
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 22, 2013, 07:06:20 »
Aniu smakowicie wygląda  ;D, chyba sobie zrobię taki dzisiaj  ;D

Offline Hudy

  • Administrator
  • Stały bywalec
  • *****
  • Wiadomości: 1 508
Odp: Pasztet ze świeżych grzybów leśnych
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 22, 2013, 08:14:45 »
Pyyycha :)
Przepis daj :)

Offline Ania

  • Administrator
  • Początkujący grzybiarz
  • *****
  • Wiadomości: 5 815
Odp: Pasztet ze świeżych grzybów leśnych
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 22, 2013, 09:04:52 »
Aniu smakowicie wygląda  ;D, chyba sobie zrobię taki dzisiaj  ;D
Chyba trzeba go troszkę zmodyfikować, bo za bardzo wilgotny wychodzi. Proponuję zastosowanie zamiast bułki tartej - kaszę mannę i dodać ok. 1/2 kg obgotowanej i zmielonej wątróbki drobiowej. Myślę, że to powinno pomóc.
Pyyycha :)
Przepis daj :)
A co masz w pierwszym poście? :P

Offline Hudy

  • Administrator
  • Stały bywalec
  • *****
  • Wiadomości: 1 508
Odp: Pasztet ze świeżych grzybów leśnych
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 22, 2013, 11:54:35 »
A co masz w pierwszym poście? :P
Hmm, jakoś nie zanotowałem faktu  :o 8)

Offline Ania

  • Administrator
  • Początkujący grzybiarz
  • *****
  • Wiadomości: 5 815
Odp: Pasztet ze świeżych grzybów leśnych
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 22, 2013, 20:02:40 »
Coś Ci notebook szwankuje ;)

 

* Permissions

  • You can't post new topics.
  • You can't post replies.
  • You can't post attachments.
  • You can't modify your posts.