Autor Wątek: Rydze z przecierem pomidorowym  (Przeczytany 3134 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ania

  • Administrator
  • Początkujący grzybiarz
  • *****
  • Wiadomości: 5 815
Rydze z przecierem pomidorowym
« dnia: Września 28, 2017, 23:32:59 »
Nie widzę tego przepisu, więc go tu daję, bo jest na czasie. Dawno nie robiłam takiej sałatki.

Składniki:

3 kg rydzów
1,5 szklanki oleju
1,5 szklanki octu (10%)
1,5 szklanki wody
3 łyżki soli
7 łyżek cukru
8 średnich cebul
10 ziaren ziela angielskiego
pieprz do smaku
2 słoiki przecieru "Pudliszki"
Wykonanie
Rydze ugotować w osolonej wodzie 20 minut, odcedzić. Cebulę zeszklić na oleju (nie przypiec). Zagotować zalewę: ocet, woda, cukier, ziele angielskie, pieprz, na koniec dodać przecier. Do zalewy dodać rydze, cebulę i podgotować, włożyć do słoików i pasteryzować 20 minut.


Offline Waldek

  • Administrator
  • Wytrawny grzybiarz
  • *****
  • Wiadomości: 14 056
Odp: Rydze z przecierem pomidorowym
« Odpowiedź #1 dnia: Września 29, 2017, 07:33:39 »
Dzięki Aniu za przepis :)
W ciągu roku jak znajdziesz czas to daj też inne.

Offline Hanka

  • Członek Stowarzyszenia
  • Początkujący
  • Wiadomości: 274
Odp: Rydze z przecierem pomidorowym
« Odpowiedź #2 dnia: Września 29, 2017, 17:27:21 »
Właśnie wg. Twojego przepisu zrobiłam rydze z "pagorzyńskiej" wyprawy, a Paweł  swoje zbiory zakisił. Liczymy, że jeszcze w tym roku uda nam się  jeszcze jeden garnek zakisić, także wg. Ani przepisu. :)

 

* Permissions

  • You can't post new topics.
  • You can't post replies.
  • You can't post attachments.
  • You can't modify your posts.