Basiu, stokrotne dzięki za zaangażowanie i wkład pracy jaki włożyłaś w możliwość nabycia przez nas tych cennych pozycji. Po prostu osobiście nie wiem jak Ci dziękować
"Holubinki (Rassula)" to fantastyczna pozycja, która zdecydowania przerosła moje oczekiwania. Co prawda nigdy nie ciągnęły mnie gołąbki i nie wiem, czy kiedyś się nimi bardziej zainteresuję, jednak samo posiadanie tego dzieła cieszy oko, a także zaspakaja mykologiczno-kolekcjonerskie ambicje.
"Velky Atlas Hub" jest wg mnie wyśmienitą pozycją do celów przeglądowych. Przed zakupem trochę "zniechęcał" mnie wspominany brak cech mikro przy opisach gatunków. Jednak po przejrzeniu atlasu doszedłem do wniosku, że był to świadomy i sensowny zamysł autorów.
Po pierwsze, rozbudowanie opisów, albo by poskutkowało zmniejszeniem liczby prezentowanych gatunków, albo by spowodowało znaczne, fizyczne zwiększenie objętości książki.
Po drugie, wg mnie autorom chodziło o możliwość nakierowania (wskazania drogi) znalazcy danego grzyba (po ilustracjach i opisie) na rodzaje, w których możemy tak naprawdę dopiero zacząć szukać (oznaczać) dany gatunek w oparciu o internet i bardziej specjalistyczną literaturę.
Przecież podanie danych o mikrocechach np. o 1 gatunku Geoglossum czy 2 gatunkach Scutellinia kompletnie w niczym nie posunęłoby nas do przodu przy próbie
sensownego oznaczenia w tych lub zbliżonych do nich rodzajach.
Wyśmienitą częścią atlasu jest dział poświęcony Aphyllopholares, a w szczególności zdjęcia wszelakich nadrzewnych "farb", "tapet" i innych "mazideł". Najczęściej, przy tego rodzaju znaleziskach przeciętny człowiek nie ma pojęcia "z czym to się je" czy gdzie zacząć jakiekolwiek próby poszukiwań. Mi osobiście bardzo brakowało takiej drukowanej pozycji z tymi grupami "nadrzewniaków".
Jeszcze raz
Basiu, podziękowania