Zgłaszam się wywołany do odpowiedzi. Zakup mikroskopu nie jest prostą sprawą tym bardziej, że ja nie otrzymałem znikąd pomocy, mimo zapytań do kilku osób zajmujących się mikroskopowaniem. Zdecydowałem się w końcu na wersję nie najtańszą tylko taką która przy przyzwoitej jakości zapewnia mi możliwośc rozbudowy zestawu.
Mikroskop Delta Optical Evolution 100 TRINO PLAN -cena: 2.500 z
Oświetlacz typu Koehlera dla DO Evolution 100- cena 160 zł
Kamera mikroskopowa HDCE-20C 2MP cena 590 zł
Podaję dla informacji ceny z marca tego roku nie sprawdzałem obecnych
Dlaczego taki wybór. Bressera odrzuciłem z powodu jakości obudowy kojarzącej się z NRD-owskim trabantem, na wyższą półkę nie miałem pieniędzy. Nie jestem typem majsterkowicza i przejściówki do lustrzanki wraz z możliwymi problemami z osiowością połączeń i uszczelnieniem poraziły mnie. Model trino zapewnia komfort korzystania z mikroskopu i komputera równocześnie. Nie zmieniłbym na nic innego. Kamerę wybrałem po konsultacji z pracownikiem Delty w Katowicach, bardzo sympatycznego i fachowego Pana Marka. Co prawda on buja wysoko na nieboskłonie, ale i na mikroskopach zna się bardzo dobrze.
Jak do tej pory mam jedną uwagę eksploatacyjną. Na optyce osiadają pyłki kurzu i walka z nimi przypomina trochę walkę z wiatrakami.
Jakby co pytaj
Dla jasności chodziło mi o pomoc osób, którzy korzystają z tego typu sprzętu. Bo dzięki Waldkowi uniknąłem kilku bolesnych pomyłek. Radził mi to samo co tobie nasz"weteran" mikroskopu. Słuchaj go się a może wyjdziesz na ludzi