Autor Wątek: Grzyby na wigilijnym stole  (Przeczytany 13751 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline Ania

  • Administrator
  • Początkujący grzybiarz
  • *****
  • Wiadomości: 5 823
Grzyby na wigilijnym stole
« dnia: Grudnia 27, 2011, 22:36:52 »
Wigilia już za nami, ale pamięć o jedzonku jeszcze trwa, szczególnie w dodatkowej wadze ;) Jak to na wigilię - tradycyjnie przygotowuje się potrawy z grzybów. U mnie był żur na wywarze z grzybów, do tego ziemniaki i podsmażone na masełku, przyprawione pieprzem i solą - grzyby. Był barszcz z uszkami (farsz borowikowy), gołąbki z grzybami i pierogi z kapustą i grzybami. Tyle potraw z udziałem grzybów chyba wystarczy. Teraz spróbuję dodać załączniki...

Offline Hudy

  • Administrator
  • Stały bywalec
  • *****
  • Wiadomości: 1 508
Odp: Grzyby na wigilijnym stole
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 27, 2011, 22:46:49 »
To prosimy o przepisy, coby tak po próżnicy nie gadać :D

Offline Paweł

  • Aktywny
  • Wiadomości: 561
Odp: Grzyby na wigilijnym stole
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 27, 2011, 23:11:42 »
Nio to jadziem. Zupka legenda w naszym domku, lepszej w życiu nie jadłem i jest żelaznym punktem naszej wigilii.

Zupa fasolowo-grzybowa z łazankami.

Składniki:
Fasola typu „Jaś" grzyby suszone, warzywa suszone, kostki rosołowe, śmietana, przyprawy typu vegeta sól pieprz papryka i opakowanie łazanek. Ilość składników dobieramy wg. ilości porcji.
Wykonanie:
Fasolę i grzyby należy namoczyć kilka godzin wcześniej. Wrzucamy do gara w tej wodzie co się wcześniej moczyły. Dolewamy więcej wody i gotujemy. W trakcie gotowania dorzucamy warzywa suszone, kostki rosołowe oraz pozostałe przyprawy.
Gdy fasola i grzyby będą już prawie miękkie wsypujemy łazanki. Po ugotowaniu łazanek zupkę zdejmujemy z ognia i podprawiamy kwaśną śmietaną. Możemy dołożyć łyżkę masła bądź dwie do smaku. Pozostawiona zupka gęstnieje na skutek pęcznienia łazanek i fasoli. Więc w celu rozrzedzenia można dolać odpowiednią ilość rosołu bądź wywaru z warzyw itp.
Ilość składników Aga dobiera „na oko" więc trudno mi tu pisać „konkretami"

Offline Ania

  • Administrator
  • Początkujący grzybiarz
  • *****
  • Wiadomości: 5 823
Odp: Grzyby na wigilijnym stole
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 27, 2011, 23:47:55 »
prosimy o przepisy,
Hudy to trochę dużo pisania by było. Wybierz sobie jeden to podam ten przepis :) Ząbek, zupka musiała być naprawdę smakowita. Czasem robię grzybową z jakimś makaronem, ale "Jaśka" do nie niej nie dodawałam nigdy ;) To, co teraz załączę to nie grzyby wprawdzie, ale po tak bogatym posiłku wskazany jest deser. To "Chatka Puchatka" - takie ciasto herbatnikowo-serowe :) Zastanawiam się dlaczego załączniki nie są widoczne dla niezalogowanych i nie widać ich na podglądzie wysyłanej wiadomości?

Offline Hudy

  • Administrator
  • Stały bywalec
  • *****
  • Wiadomości: 1 508
Odp: Grzyby na wigilijnym stole
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 28, 2011, 00:01:00 »
Aniu, niech będą np. hmm gołąbki :)
Chatkę jadłem :)

Offline Rafał

  • Bywalec
  • Wiadomości: 1 124
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Grzyby na wigilijnym stole
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 28, 2011, 00:15:09 »
Aniu, bardzo apetycznie wygląda ta Twoja "Chatka" :)

Offline Ewa

  • Członek Stowarzyszenia
  • Aktywny
  • Wiadomości: 382
Odp: Grzyby na wigilijnym stole
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 28, 2011, 08:49:47 »
Aniu, u mnie ta chatka nazywa się "Chatka Baby Jagi"  :D, i ser jest dwu kolorowy, biało-kakaowy :)

Offline Paweł

  • Aktywny
  • Wiadomości: 561
Odp: Grzyby na wigilijnym stole
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 28, 2011, 12:18:42 »
Ania, skoro robiłaś grzybową z jakimś tam makaronem to tym razem weź się skuś na tą "z jaśkiem" Ja Ci gwarantuję że żałować nie będziesz.  :)
A tą Twoją chatkę puchatka to podrzuć, adres mogę wysłać na priv. Wygląda mniamuśnie a wiecie że chłopy najpierw wcinają wzrokiem.  :)

Offline Anna M

  • Bywalec
  • Wiadomości: 913
Odp: Grzyby na wigilijnym stole
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 28, 2011, 18:27:46 »
Ania, ja tez poproszę spory kawałek ;D

Offline Rysiek

  • Członek Stowarzyszenia
  • Bywalec
  • Wiadomości: 1 013
Odp: Grzyby na wigilijnym stole
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 28, 2011, 20:02:22 »
Aniu, u mnie ta chatka nazywa się "Chatka Baby Jagi"  :D:)
To jedna ze specjalności Baby Jagi :D Pozostałych sami się domyślcie 8)

Offline Ania

  • Administrator
  • Początkujący grzybiarz
  • *****
  • Wiadomości: 5 823
Odp: Grzyby na wigilijnym stole
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 29, 2011, 00:36:45 »
Aniu, u mnie ta chatka nazywa się "Chatka Baby Jagi"  :D, i ser jest dwukolorowy, biało-kakaowy :)
Jak zwał tak zwał, ale dobra jest i ser też dwukolorowy tylko troszkę proporcje mi nie wyszły :D
Aniu, niech będą np. hmm gołąbki :)
No to gołąbki robimy tak:
Kapustę wkładamy do osolonego wrzątku i liść po liściu wyciągamy. Kolejna czynność to ugotowanie grzybów. Ja zwykle używam grzybów mrożonych. Gotuję je około pół godziny w lekko osolonej wodzie, odcedzam (zachowując wywar) i jeśli mam duże kawałki to rozdrabniam w takim ręcznym rozdrabniaczu, następnie posiekaną cebulkę podsmażam na maśle, do tego dodaję grzyby i smażę żeby woda całkowicie odparowała, przyprawiam pieprzem, solą i ewentualnie maggi. W międzyczasie na wywarze z grzybów z dodatkiem wody gotuję ryż na sypko (nie bawię się z proporcjami płynu do ryżu tylko kiedy zmięknie odcedzam, może być nawet twardawy, bo podczas pieczenia gołąbków zmięknie jak należy). Tak przygotowany ryż i grzyby należy dobrze wymieszać i doprawić do odpowiedniego dla nas smaku. Zawijać w sparzone liście kapusty i dość ciasno układać w natłuszczonej brytfannie. Na spód daję też liście z kapusty, co zabezpiecza gołąbki przed nadmiernym przypaleniem :D Na wierzch gołąbków daję trochę masła, żeby się ładnie zapiekły. Tak przygotowane zapiekam w piekarniku w temperaturze ok. 180-200 jakieś półtorej do dwóch godzin. Można do tego przygotować sos pomidorowy, albo grzybowy, a można bez :D
Aniu, bardzo apetycznie wygląda ta Twoja "Chatka" :)
Dzięki Rafał i taka jest :)
Ania, skoro robiłaś grzybową z jakimś tam makaronem to tym razem weź się skuś na tą "z jaśkiem" Ja Ci gwarantuję że żałować nie będziesz.  :)
Tak Pawełku z pewnością użyję jaśka :D
A tą Twoją chatkę puchatka to podrzuć, adres mogę wysłać na priv. Wygląda mniamuśnie a wiecie że chłopy najpierw wcinają wzrokiem.  :)
Ania, ja tez poproszę spory kawałek ;D
No kochani tak mi przykro, po chatce została tylko fotka, ale jak ją znów przygotuję to Was zaproszę :D

Offline Hudy

  • Administrator
  • Stały bywalec
  • *****
  • Wiadomości: 1 508
Odp: Grzyby na wigilijnym stole
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 29, 2011, 08:32:05 »
No to gołąbki robimy tak:
Dziękować :) Mam nadzieje, że na stronie głównej będzie panel kuchenny :)

Offline Baśka

  • Administrator
  • Początkujący grzybiarz
  • *****
  • Wiadomości: 3 007
  • Płeć: Kobieta
Odp: Grzyby na wigilijnym stole
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 29, 2011, 08:53:18 »
Dziękować :) Mam nadzieje, że na stronie głównej będzie panel kuchenny :)
Nie wiem, czy uda się zamontować. Jaki typ paleniska widziałbyś w tym panelu kuchennym? I jakie dodatki? Piec chlebowy, zapiecek, szabaśnik... Coś jeszcze?

Offline Hudy

  • Administrator
  • Stały bywalec
  • *****
  • Wiadomości: 1 508
Odp: Grzyby na wigilijnym stole
« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 29, 2011, 09:10:16 »
Grillowędzarnia obowiązkowo  8)

Offline Andrzej K.

  • Członek Stowarzyszenia
  • Aktywny
  • Wiadomości: 654
Odp: Grzyby na wigilijnym stole
« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 29, 2011, 23:06:03 »
Mam nadzieje, że na stronie głównej będzie panel kuchenny :)
Jestem bardzo za :)

 

* Permissions

  • You can't post new topics.
  • You can't post replies.
  • You can't post attachments.
  • You can't modify your posts.