Autor Wątek: Pieczemy chlebuś pachnący :)  (Przeczytany 27398 razy)

0 użytkowników i 5 Gości przegląda ten wątek.

Offline Paweł

  • Aktywny
  • Wiadomości: 561
Odp: Pieczemy chlebuś pachnący :)
« Odpowiedź #105 dnia: Stycznia 15, 2012, 15:33:36 »
Ech. My "miastowe" to jednak tracimy pod wzg. żarłacznym.

Offline QAND

  • Członek Stowarzyszenia
  • Początkujący
  • Wiadomości: 240
Odp: Pieczemy chlebuś pachnący :)
« Odpowiedź #106 dnia: Stycznia 15, 2012, 15:48:48 »
Ja mieszkam na wsi  :) ale już od dawna nie mamy żadnych zwierzątek, oprócz psa i kota  :) kiedyś rodzice mieli zwierzaki, to i było mleko prosto od krowy  ;D swojskie sery, masło, jajka od swoich kurek i mięsko ze świnki, nawet był u nas piec chlebowy i piekli pyszne chlebki, niestety po remontach piec zniknął  :( teraz muszę się męczyć w piekarniku  :) ale wspomnienia po swojskich smakach zostały  :) tego się nie da zapomnieć.

Offline Rafał

  • Bywalec
  • Wiadomości: 1 124
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Pieczemy chlebuś pachnący :)
« Odpowiedź #107 dnia: Stycznia 15, 2012, 16:32:56 »
Masełko, jajca, mleko mam na bieżąco jak jeździmy na wieś w nasze okolice czyli Ciężkowic :) Trafia się też czasami jakiś gdacz, taki łażący po podwórku i wtrącający robaczki.
Cholera, takie jedzenie bez chemii smakuje zupełnie inaczej. Ech ... wzięło mnie na wspominki.

Offline Hudy

  • Administrator
  • Stały bywalec
  • *****
  • Wiadomości: 1 508
Odp: Pieczemy chlebuś pachnący :)
« Odpowiedź #108 dnia: Stycznia 17, 2012, 22:02:43 »
Zrobiłem dziś chlebuś, na który przepis znaleźć można w programie Karola Okrasy. Pychota  ::) Zresztą podobny kupuję w piekarni obok domu :)

Offline Rafał

  • Bywalec
  • Wiadomości: 1 124
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Pieczemy chlebuś pachnący :)
« Odpowiedź #109 dnia: Stycznia 18, 2012, 00:21:59 »
Zrobiłem dziś chlebuś, na który przepis znaleźć można w programie Karola Okrasy
Wygląda mniamuśnie. Zwłaszcza z pasztetem z dziczyzny :) Mniam...

Offline Hudy

  • Administrator
  • Stały bywalec
  • *****
  • Wiadomości: 1 508
Odp: Pieczemy chlebuś pachnący :)
« Odpowiedź #110 dnia: Stycznia 18, 2012, 07:06:17 »
Jak będę miał surowiec to i pasztet zrobię :)

Offline QAND

  • Członek Stowarzyszenia
  • Początkujący
  • Wiadomości: 240
Odp: Pieczemy chlebuś pachnący :)
« Odpowiedź #111 dnia: Stycznia 18, 2012, 07:17:14 »
Ciekawy chlebek, dużo składników, ja bym go zrobił na zakwasie, zamiast tych drożdży :)

Offline Rafał

  • Bywalec
  • Wiadomości: 1 124
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Pieczemy chlebuś pachnący :)
« Odpowiedź #112 dnia: Stycznia 18, 2012, 21:58:14 »
Jak będę miał surowiec to i pasztet zrobię :)
To zrób go przed jakimś grzybowym spotkaniem. Nigdy nie jadłem pasztetu z dziczyzny a chętnie skosztuje :)

Wracając do tematu chlebusia, wczoraj piekłem chleb z kolejnej "Lidlowej" mieszanki. Tym razem chleb pszenno żytni ze słonecznikiem. Był przepyszny. Robiłem go trochę krócej niż w przepisie. W przepisie piecze się go w piekarniku na termoobiegu (200oC) przez 60 minut. Ja piekłem 45 minut. W zupełności wystarcza. Jak się piecze dłużej, skórka jest za mocno spieczona :(

Zdjęć nie będzie, bo cały chlebuś zeżarliśmy  8)

Offline Paweł

  • Aktywny
  • Wiadomości: 561
Odp: Pieczemy chlebuś pachnący :)
« Odpowiedź #113 dnia: Stycznia 18, 2012, 22:51:04 »
Ja wcinałem pasztet z dzika. Byłem u rodzinki w Szczytnie gdzie wujek od lat fruwa po ichniejszych lasach ze sztucerem na polowaniach.
Jadłem i jest to smak którego do końca życia się nie zapomina. Ech... :)

Offline Hudy

  • Administrator
  • Stały bywalec
  • *****
  • Wiadomości: 1 508
Odp: Pieczemy chlebuś pachnący :)
« Odpowiedź #114 dnia: Stycznia 19, 2012, 10:45:50 »

To zrób go przed jakimś grzybowym spotkaniem. Nigdy nie jadłem pasztetu z dziczyzny a chętnie skosztuje :)

Na pewno coś przywiozę :)

Offline Rafał

  • Bywalec
  • Wiadomości: 1 124
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Pieczemy chlebuś pachnący :)
« Odpowiedź #115 dnia: Stycznia 19, 2012, 19:16:36 »
Na pewno coś przywiozę :)
Trzymam Cię za słowo :)

Offline QAND

  • Członek Stowarzyszenia
  • Początkujący
  • Wiadomości: 240
Odp: Pieczemy chlebuś pachnący :)
« Odpowiedź #116 dnia: Stycznia 21, 2012, 12:57:01 »
Mój ojciec zrobił kiedyś pasztet z zająca który poszedł ze mną na czołowe :) był pyszny :) w ogóle potrawy z dziczyzny są pyszne :)

Offline QAND

  • Członek Stowarzyszenia
  • Początkujący
  • Wiadomości: 240
Odp: Pieczemy chlebuś pachnący :)
« Odpowiedź #117 dnia: Stycznia 21, 2012, 13:00:35 »
Dzisiaj piekę chlebek ale ten sam który opisałem tydzień temu, niestety nie miałem czasu żeby przygotować chlebek w foremkach który obiecałem, ze zdjęciami, ponieważ byłem w Poznani i późno wróciłem, może za tydzień się uda, dzisiaj wrzucę fotkę tego który upiekę :)

Offline QAND

  • Członek Stowarzyszenia
  • Początkujący
  • Wiadomości: 240
Odp: Pieczemy chlebuś pachnący :)
« Odpowiedź #118 dnia: Stycznia 22, 2012, 13:22:26 »
Wczorajszy chlebek :) niestety nie jest idealny ale bardzo pyszny, tym razem piekłem trochę dłużej, 1h 25min, skórka jest chrupiąca :)

Offline Rafał

  • Bywalec
  • Wiadomości: 1 124
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Pieczemy chlebuś pachnący :)
« Odpowiedź #119 dnia: Stycznia 22, 2012, 22:44:08 »
Wczorajszy chlebek :) niestety nie jest idealny ale bardzo pyszny
Nie wygląd jest najważniejszy ale smak :) Mimo wszystko uważam, że Twój chlebuś wygląda bardzo apetycznie.

 

* Permissions

  • You can't post new topics.
  • You can't post replies.
  • You can't post attachments.
  • You can't modify your posts.