Autor Wątek: Gwiazdosz  (Przeczytany 10151 razy)

Offline Waldek

• Administrator
  • Wytrawny grzybiarz
Gwiazdosz
« dnia: Czerwca 01, 2017, 22:25:38 »
Tyniec - kamieniołom. W końcu jakiś inny gwiazdosz w tej okolicy. Tylko jeden owocnik.

Offline jn

• Początkujący grzybiarz
Odp: Gwiazdosz
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 02, 2017, 18:18:38 »
Wygląda na Geastrum minimum.

Offline Waldek

• Administrator
  • Wytrawny grzybiarz
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 03, 2017, 10:11:42 »
Wygląda na Geastrum minimum.
Tak, też tak myślę Zebrałem owocnik. Może obejrzę zarodniki.

Offline Rysiek

• Członek Stowarzyszenia
  • Bywalec
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 09, 2019, 20:25:27 »
Powraca  Kajasówka, na moje oko stawiałbym trzy gatunki  gwiazdoszy.
Na tym zdjęciu dwa różne

a na tym trzeci

to tak tylko na pierwszy rzut oka, trochę się trzeba nimi pobawić
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 09, 2019, 22:07:12 wysłana przez Ewa »

Offline jn

• Początkujący grzybiarz
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 09, 2019, 20:48:24 »
A ja bym stawiał na jeden, np. Geastrum floriforme  :)

Offline Waldek

• Administrator
  • Wytrawny grzybiarz
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 09, 2019, 20:54:19 »
A ja bym stawiał na jeden, np. Geastrum floriforme  :)
Ja też :)

Offline Mikelis

• Nowy
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 18, 2026, 16:37:18 »
Geastrum corollinum lub Geastrum floriforme.
A ten największy owocnik, ile miał otworków zarodnikowych na endoperydium? [pytam, bo podejrzewam coś innego jeszcze].

Offline Mikelis

• Nowy
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 18, 2026, 16:40:58 »
Tyniec - kamieniołom. W końcu jakiś inny gwiazdosz w tej okolicy. Tylko jeden owocnik.

Jakie mial wymiary - średnica owocnika [nawet szacunek wystarczy]? Bo bez tego odrzuciłbym oznaczenie G. minimum s.l. Perystom i jego obramowanie oraz charakter powierzchni endoperydium tudzieź  ogólne proporcje i zabarwienie endo. i egzoperydium kojarzą mi z czymś znacznie bardziej wyjątkowym.

Offline Mikelis

• Nowy
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 18, 2026, 20:43:17 »
Powraca  Kajasówka, na moje oko stawiałbym trzy gatunki  gwiazdoszy.
Na tym zdjęciu dwa różne

a na tym trzeci

to tak tylko na pierwszy rzut oka, trochę się trzeba nimi pobawić
Moim zdaniem na górnym zdjęciu masz: dwa owocniki Geastrum corollinum lub Geastrum floriforme [bez mikroskopu nie oddzielisz corollinum od floriforme].
Natomiast ten duży owocnik - ja na endoperydium widzę co najmniej 3 wyraźne otworki zarodnikowe [perystomy], zatem jeśli jest to Myriostoma coliforme, mamy wiadomość rangi krajowej.

Offline Mikelis

• Nowy
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 18, 2026, 20:52:30 »
Osobiście znaleziony przeze mnie owocnik Myriostoma coliforme (w woj. kujawsko-pomorskim) w podobnym stadium do tego dużego z Kajasówki

Offline jn

• Początkujący grzybiarz
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 18, 2026, 21:47:18 »
Natomiast ten duży owocnik - ja na endoperydium widzę co najmniej 3 wyraźne otworki zarodnikowe [perystomy],
Ja tam widzę jeden perystom i dwie dziury, np. po owadach.

Offline Mikelis

• Nowy
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 20, 2026, 08:56:39 »
Moje zdjęcie Myriostoma coliforme z Torunia, 15/06/2026; in situ.
Wyglądem bardzo podobna do tego dużego owocnika z Kajasówki.

Naprawdę mam wrażenie,  że @Rysiek sfotografował przezimowany, wysuszony stary owocnik gwiazdy wieloporowej, tym bardziej, że okolice Kajasówki mogą być historyczną lokalizacją występowania tego gatunku [choć nadal nie potwierdzoną].

Przyglądnąłem się naprawdę uważnie temu owocnikowi [w Toruniu osobiście znalazłem bardzo dużą ilość egzemplarzy M. coliforme w różnych fazach rozwoju - grzyb ten jest bardzo zmienny w wyglądzie, ale zawsze ma liczne ostiole na endoperydium i liczne kolumienki podpierające worek zarodnikowy] - iendoperydium wydaje się być uniesone [wyraźny cień pod workiem]; papierowate, pomarszczone i zabarwione, jak u moich wiosennych egzemplarzy, które wyrosły ubiegłej jesieni. Najważniejsza cecha, to obecność 3-4 kolistych, tej samej wielkości, ulokowanych w różnych punktach otworków, nawet zabarwienie u tego w dolnej części [brązowe] jest klasycznym kolorem dla masy zarodnikowej/dojrzałej gleby dla Myriostoma coliforme.
Centralnego perystomu nie zauważam, prędzej jakieś mechaniczne uszkodzenie powierzchni endoperydium; zresztą nie jest ono usytuowane centralnie. Morfologia, wymiary oraz ogólne wrażenie jest wyraźne inne, niż u tych dwóch owocników G. floriforme/G. corollinum (bez badań mikroskopowych, nie odróżnisz floriforme od corollinum).
Oznaczenie moich znalezisk zweryfikowali - online dr Błażej Gierczyk [UAM] oraz - in situ i w laboratorium - dr hab. Julia Pawłowska [CNBCh UW].
Oczywiście nie jestem na 100 procent pewny, że @Rysiek faktycznie znalazł zarówno G. floriforme/G. corollinum oraz M. coliforme, ale materiał wymaga poważnej, rzetelnej analizy; i  kontaktu z Autorem zdjęcia.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Czerwca 20, 2026, 14:32:26 wysłana przez Mikelis »

Offline Mikelis

• Nowy
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 20, 2026, 14:20:39 »
Mam wrażenie, że ten lewy owocnik z górnego zdjęcia z Kajasówki wygląda tak, jak na rycinie.

Offline jn

• Początkujący grzybiarz
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 22, 2026, 20:24:47 »
Widzę, że "na siłę" chcesz zobaczyć coś, czego nie ma  :)

Offline Mikelis

• Nowy
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 23, 2026, 09:26:19 »
Nie, nie jest to "na siłę" :), ale zdarzają się błędy/przeoczenia w nauce, które czasem mogą okazać się kluczowe dla sprawy. Możliwie, że jest to w tym casusie, ale - nie mam pewności; czasem merytoryczne dyskusję są potrzebne.
BTW - proszę wskaż, gdzie znajduje się tam perystom oraz opisz wygląd/morfologię pozostałych otworków na endoperydium, oraz relację rozmiaru perystomu do wielkości całego worka zarodnikowego - porównaj to i inne cechy ze stojącymi obok owocnikami Geastrum z sekcji Corollinum.  Chętnie poznam Twoje argumenty :)
« Ostatnia zmiana: Czerwca 23, 2026, 09:35:52 wysłana przez Mikelis »

* Permissions

• You can't post new topics.
  • You can't post replies.
  • You can't post attachments.
  • You can't modify your posts.