Autor Wątek: Brukselka nadziewana grzybami  (Przeczytany 4744 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ania

  • Administrator
  • Początkujący grzybiarz
  • *****
  • Wiadomości: 5 815
Brukselka nadziewana grzybami
« dnia: Listopada 01, 2017, 20:02:28 »
Składniki:
1 kg większej brukselki
15 dag suszonych borowików
1/2 szklanki gotowanego ryżu
1 jajko
1 średniej wielkości cebula
2 łyżki masła
1 szklanka śmietany,
sól

Wykonanie:
Brukselkę oczyścić z zewnętrznych listków, umyć i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Przygotować nadzienie: borowiki wymoczyć i ugotować w osolonej wodzie, wyjąć i drobniutko posiekać. Krótko przesmażyć na gorącym maśle razem z posiekaną cebulą, dodać ugotowany ryż, jajo, sól i wszystko dokładnie wymieszać. W każdej główce brukselki rozsunąć listki i utworzyć otwór, wypełnić farszem. W dużym rondlu stopić masło, ułożyć nadziane brukselki, zalać śmietaną i udusić na niewielkim ogniu. Jeżeli pozostało nadzienie, uformować niewielkie kuleczki i udusić razem z brukselką. Podawać polane "własnym" sosem i osobno - puree ziemniaczane.

Przepis pochodzi z książki "Kołduny, pyzy i inne przysmaki" Biruty Markuzy Bienieckiej, W-wa 1974

Offline Waldek

  • Administrator
  • Wytrawny grzybiarz
  • *****
  • Wiadomości: 14 056
Odp: Brukselka nadziewana grzybami
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 01, 2017, 20:06:23 »
Muszę spróbować :)
Aniu, robiłaś tą potrawę? Masz fotki? :)

Offline Ania

  • Administrator
  • Początkujący grzybiarz
  • *****
  • Wiadomości: 5 815
Odp: Brukselka nadziewana grzybami
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 02, 2017, 07:19:47 »
Aniu, robiłaś tą potrawę? Masz fotki? :)
Jeszcze nie. Na razie znalazłam przepis :)

Offline Ania

  • Administrator
  • Początkujący grzybiarz
  • *****
  • Wiadomości: 5 815
Odp: Brukselka nadziewana grzybami
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 04, 2017, 22:56:32 »
Dziś miałam troszkę czasu i postanowiłam przyrządzić tę potrawę... Nie za bardzo mi wyszło, ale podzielę się swoimi spostrzeżeniami.
To danie dla cierpliwych... jest troszkę zabawy z brukselką... nadziewanie to też nie jest prosta rzecz. Radzę również zapiekanie w naczyniu żaroodpornym w piekarniku, nie duszenie, bo mnie się lekko przypaliło :( Poza tym dla lubiących brukselkę - idealne :)



Offline Waldek

  • Administrator
  • Wytrawny grzybiarz
  • *****
  • Wiadomości: 14 056
Odp: Brukselka nadziewana grzybami
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 04, 2017, 23:03:46 »
Poza tym dla lubiących brukselkę - idealne
Oj, to może ja spróbuję :)

Offline Waldek

  • Administrator
  • Wytrawny grzybiarz
  • *****
  • Wiadomości: 14 056
Odp: Brukselka nadziewana grzybami
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 24, 2018, 13:48:06 »

Offline Hanka

  • Członek Stowarzyszenia
  • Początkujący
  • Wiadomości: 274
Odp: Brukselka nadziewana grzybami
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 26, 2018, 20:53:53 »
No to coś dla mnie uwielbiam brukselkę :)

 

* Permissions

  • You can't post new topics.
  • You can't post replies.
  • You can't post attachments.
  • You can't modify your posts.