Autor Wątek: Hebeloma o zapachu kakao  (Przeczytany 3637 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Waldek

  • Administrator
  • Wytrawny grzybiarz
  • *****
  • Wiadomości: 14 056
Hebeloma o zapachu kakao
« dnia: Października 25, 2015, 12:07:58 »
Włoszczowa, 24.10.2015


Offline Vito

  • Aktywny
  • Wiadomości: 614
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Hebeloma o zapachu kakao
« Odpowiedź #1 dnia: Października 25, 2015, 13:18:25 »
Moim zdaniem kierunek to Hebeloma edurum :)

Offline Waldek

  • Administrator
  • Wytrawny grzybiarz
  • *****
  • Wiadomości: 14 056
Odp: Hebeloma o zapachu kakao
« Odpowiedź #2 dnia: Października 26, 2015, 19:27:48 »
Moim zdaniem kierunek to Hebeloma edurum :)
Spróbuje się z nią zmierzyć :)

Zarodniki



11.2 - 12.4 x 7 - 7.1 µm
Q = 1.5 - 1.77 ; N = 7
Me = 11.6 x 7.1 µm ; Qe = 1.6

Offline Waldek

  • Administrator
  • Wytrawny grzybiarz
  • *****
  • Wiadomości: 14 056
Odp: Hebeloma o zapachu kakao
« Odpowiedź #3 dnia: Października 26, 2015, 19:55:48 »
Cheilocystydy (pleurocystyd nie udało mi się zaobserwować)


Offline Waldek

  • Administrator
  • Wytrawny grzybiarz
  • *****
  • Wiadomości: 14 056
Odp: Hebeloma o zapachu kakao
« Odpowiedź #4 dnia: Października 26, 2015, 20:57:49 »
Sprawa oczywista nie jest... Problem już stanowi dobór sekcji. Myślałem że pomogą zarodniki które są dość duże. Sprawdzałem ich dekstrynoidalność- reakcja jest dość mocna.


Offline Vito

  • Aktywny
  • Wiadomości: 614
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Hebeloma o zapachu kakao
« Odpowiedź #5 dnia: Października 27, 2015, 08:46:04 »
Jest jeszcze kilka podobnych gatunków o zapachu kakao i czekolady, ale to mała pociecha. Mikroskopowanie musi być wnikliwe i bardzo dokładne, co też nie jest jeszcze takie oczywiste, by dojść właściwego oznaczenia do gatunku. Nie jest łatwo,- to wiem po lekturze opisów przeprowadzanych oznaczeń. Waldek. Powodzenia.

Offline Waldek

  • Administrator
  • Wytrawny grzybiarz
  • *****
  • Wiadomości: 14 056
Odp: Hebeloma o zapachu kakao
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 24, 2015, 08:14:03 »
No to kolejne podejście :)

Brak pierścienia.
Trzon nie jest korzeniasty.
Zapach nie jest marcepanowy ani rzodkiewkowy.
Zarodniki dekstrynoidalne.
Zarodniki szersze niż 5.5 μm.
Cheilocystydy raczej cylindryczne (nie butelkowate).

Tak przyjęte założenia kierują w stronę sekcji Velutipes.

Offline Waldek

  • Administrator
  • Wytrawny grzybiarz
  • *****
  • Wiadomości: 14 056
Odp: Hebeloma o zapachu kakao
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 24, 2015, 08:28:59 »
Z tej sekcji pasuje mi tylko H. aestivale.

Mam jednak wątpliwości co do niektórych założeń. Owocniki które znalazłem były stare. Nie mogę do końca wykluczyć obecności zasnówki. Dodatkowo interpretacja kształtu cheilocystyd nie jest dla mnie przejrzysta. Wychodzi brak opatrzenia. Podobnie zresztą jak przy Inocybe. Tam też kształt cheilocystyd, w zasadzie decydujący o oznaczeniu sprawia kłopot... Ale uczymy się cały czas :)

 

* Permissions

  • You can't post new topics.
  • You can't post replies.
  • You can't post attachments.
  • You can't modify your posts.