Tricholomataceae (gąskowate)

Started by Ania, August 29, 2012, 18:05:20

Previous topic - Next topic

jn

Arrhenia spathulata - języczek strefowany

Dziki B

Quote from: Waldek on October 25, 2012, 14:37:18
W ostatnich dniach zebrałem kilka gąsek. Nie mam jednak z nimi zbytniego doświadczenia, więc z góry proszę o wskazówki :)

Patrząc na zamieszczone zdjęcia jest to Gąska niekształtna - Tricholoma portentosum
Zbieram takie również w lesie gdzie rosną sosny oraz dęby...

Waldek

Było mocne, zachodzące światło i zdjęcia są zafałszowane. To były duże grzybki o średnicy kapelusza ponad 10 cm. Miały kolor kapelusza zbliżony do muchomora sromotnikowego. Tam wberw pozorom nie ma śladów szarości tylko zieleń pomieszana z żółcią. Ale oczywiście mogę się mylić. Spróbuję, może mikroskop coś podopowie.

Dziki B

Quote from: Waldek on October 25, 2012, 20:01:48
Było mocne, zachodzące światło i zdjęcia są zafałszowane.

Może znajdziesz je jeszcze w tym roku i zrobisz zdjęcia w "normalnym" świetle... Wtedy zobaczymy co to może być...

Waldek

Quote from: Dziki B on October 25, 2012, 20:07:06
Quote from: Waldek on October 25, 2012, 20:01:48
Było mocne, zachodzące światło i zdjęcia są zafałszowane.

Może znajdziesz je jeszcze w tym roku i zrobisz zdjęcia w "normalnym" świetle... Wtedy zobaczymy co to może być...

Zapowiadają śnieg, więc nic z tego może nie być. Zbiliście mnie z tropu, bo byłem "prawie pewny" oznaczenia. Przesunę w takim razie znalezisko na przyszły rok :)

Dziki B

Poczekamy... Czas szybko leci...  ;)

Waldek

Tym razem nie mam pojęcia - górski las mieszany z przewagą jodeł ale występują tez sosny i modrzewie.

Dziki B

Quote from: Waldek on October 26, 2012, 13:39:35
Tym razem nie mam pojęcia 

A brałeś pod uwagę... Tricholoma terreum - gąska ziemistoblaszkowa (gąska ziemista)

Waldek

Quote from: Dziki B on October 27, 2012, 16:31:46
Tym razem nie mam pojęcia 

A brałeś pod uwagę... Tricholoma terreum - gąska ziemistoblaszkowa (gąska ziemista)
Brałem pod uwagę ale pewności nie mam. Nie przyglądałem się nigdy gąskom bliżej.

Tymczasem grzybek na którego jeszcze w tym roku można liczyć - gąsówka fioletowawa (Lepista nuda) (dawniej gąsówka naga).

Dziki B

Aktualnie gąsówki nagiej wszędzie pełno... Kusi mnie już od jakiegoś czasu, aby ją skosztować... Kto wie może w przyszłym roku ulęgnę jej "uroczemu fioletowi"...

Waldek

pospolity śmierdziel - gąska siarkowa (Tricholoma sulphureum)

Zygmunt

Tym razem nie mam pojęcia - górski las mieszany z przewagą jodeł ale występują tez sosny i modrzewie.

Według mnie - może to być gąska żółknąca - Tricholoma scalpturatum.

Ze "swojego podwórka" - okolic Folusza przedstawię inną szarą gąskę,
którą po cechach makro oznaczyłem, jako
gąskę czarnołuskową - Tricholoma atrosquamosum var. atrosquamosum.
Zdjęcia z 2012-11-08.

Waldek

Zygmunt, a Twoja Tricholoma atrosquamosum miała mączny zapach?
Znalazłem dzisiaj podobne grzybki pod dębem i modrzewiem. Choć nie wiem czy miały tak wyraźne czarne kropki... Wrzucę jutro pod mikroskop by wykluczyć Melanoleuca.
Dodatkowo owocniki są bardzo kruche.

Zygmunt

Waldek, nie powiem nic pewnego o zapachu, bo wówczas miałem chroniczny katar...
Skosztowałem przed chwilą suszka, który "dochodzi" na kaloryferze. Zapachu mąki nie zachował po wysuszeniu, ale smak mączny wyczułem wyraźnie. Typowy dla mojego powyższego gatunku :)

Zygmunt

Gąska zielonka, odmiana topolowa - Tricholoma equestre var. populinum
Pogórze Ciężkowickie.
Igły sosnowe widoczne w kadrze mogą wprowadzić w błąd -
kilkadziesiąt metrów dalej, gdzie rosną tylko osiki i brzozy,
znajduję pod osiką owocniki o identycznym wyglądzie.