Rafał, właśnie przeglądałem sobie Pentaxy i tegoż K-r. Ogólnie wybór dość ubogi.
Sporo ma tych zalet, wady raczej mało znaczące.
Faktycznie, wybór nie jest bogaty ale patrząc na to z innej strony, Pentax ma po jednym modelu z każdego segmentu. Może to wystarczy
A te Tamrony np. pasują do obu "gigantów" czy też są jakby dedykowane jednej firmie? Ew. też z jakimiś przejściówkami?
Nie. Jak kupujesz Tokine czy Tamrona, to kupujesz go z dedykacją do Nikona, Canona itd. Później nie ma możliwości zmiany bagnetu.
Ale trochę mi do nich daleko na testowanie Brat ma Canona, więc pobawić się mogę. Nikona też mam blisko.
Ale zawsze możesz zapytać o opinie
Kwestia jak komu leży dany aparat w łapce, to osobna historia.
Żeby nie było później takiej sytuacji, że Nikon i Canon wprowadzą coś nowego i wartego posiadania a Pentax znowu będzie daleko w tyle...
Wszystko się może zdarzyć. Dotyczy to też Canona czy Nikona.
Faktem jest, że przespali wejście cyfrowych lustrzanek, ale konkurencję już dogonili. Myślę, że w chwili obecnej zajmują całkiem niezłą pozycję na naszym rynku a ich procentowy udział cały czas rośnie
Patrząc na stosunek jakości do ceny, Pentax przebija konkurencję i dzięki temu zyskuje klientów.
Przeczytałem sobie test modelu "K-r". Bliżej tej lustrzance do profesjonalnej półki niż do amatorskiej. Cena jest jednak zbliżona do segmentu amatorów
Wspominacie o kiepskim wyborze obiektywów. Patrząc statystycznie na ilość modeli Pentaxa i np. Nikona, faktycznie Pentax jest daleko w tyle. Trzeba się jednak przyglądnąć dokładniej. Nikon ma ogromną ilość obiektywów w swojej ofercie, jednak są to obiektywy albo czysto amatorskie (plastik, plastik i jeszcze raz plastik) albo profesjonalne. Po środku jest ogromna przepaść, tak jakościowa jak i cenowa.
Np. kitowy obiektyw Nikkor AF-S DX 18-55mm f/3,5-5,6G ED II kosztuje niespełna 400 zł. Jaki mamy wybór z Nikkorów jak chcemy coś lepszego? Ano mamy takie szkło: Nikkor AF-S DX 17-55mm f/2,8G IF-ED, które kosztuje ok. 5500 zł !!
Następny najczęściej kupowany zakres ogniskowych to zoom w granicach 70-300mm. Kit Nikkor AF-S DX 55-200mm f/4-5,6G ED w cenie ok. 800 zł. Następny lepszy (bardzo dobre szkło) to Nikkor AF-S 70-300mm f/4,5-5,6G IF-ED VR w cenie ok. 2200 zł. Chcemy jaśniejsze szkiełko? Proszę bardzo, następny to Nikkor AF-S 70-200mm f/2,8G ED II VR za "jedyne" 8700 zł !!
Takie przykłady można mnożyć w nieskończoność.
Na pierwszy rzut oka, oferta Nikona jest bardzo bogata. Jak się jej przyjrzeć, to często nie mamy co wybrać. Jest oczywiście kilka rodzynków, ale są jak igły w stogu siana
Ja bym tu nieco z obawą patrzył na Pentaxa. Diabli wiedzą jak im się historia potoczy w przyszłości.
... Szedł bym jednak w coś pewnego i bardziej dostępnego jeżeli chodzi o rynek obiektywów, choćby używanych. Pozostają dwaj "giganci" drodzy ale pewni. .
Paweł, rynek rządzi się swoimi prawami i noga każdemu może się powinąć. Doskonale pamiętam czasy, kiedy na naszym rynku były problemy z dostępnością Nikonów a o Canony się człowiek potykał
Wracając do obiektywów. Nie jest tak źle
Zawsze mamy jakąś możliwość wyboru, ale trzeba sobie zdawać sprawę, że wybór obiektywu to kompromis między jakością a ceną. Trzeba też pamiętać, że najważniejsze są nasze potrzeby. Większości użytkowników w zupełności wystarczają dwa kitowe obiektywy i są szczęśliwi
I to jest najważniejsze, żeby być zadowolonym z zakupu i efektu w postaci fotek.