Znalazła go Ania W opisie gołąbka smacznego jest informacja o łagodnym smaku, nie ma wzmianki, żeby był piekący kiedykolwiek. Może to jakaś wskazówka?
Nie znalazłem wiarygodnych informacji odnośnie smaku. Jednak w linku który przytoczyłem są podane różnice (translator
)
R. chloroides- proporcje miąższ/blaszki 2/1
- wgłębienie na środku kapelusza w ksztłacie litery U
-
niebieski pierścień na trzonie koło górnej części (nie zawsze występuje)
- preferuje gleby wapienne z bukami i dębami
- kapelusz często brudny z ziemi (która nie chce schodzić!?)
R. delica- proporcje miąższ/blaszki 1/2
- wgłębienie na środku kapelusza w ksztłacie litery V
Jeśli przyjąć że powyższe cytowanie jest prawdziwe to myślę że grzybka mamy. W Polsce jest ujęty na czerwonej liście ze statusem I. Jego polska nazwa brzmi Gołąbek wąskoblaszkowy. Prawdę mówiąc jeszcze wczoraj nie wiedziałem o jego istnieniu...