Tak mi przyszła dziś ochota na gołąbki z grzybami. Jak sobie wymyśliłam, tak też zrobiłam
Składniki:
1 kapusta
0,5 kg grzybów świeżych lub mrożonych (ja miałam mrożone borowiki szlachetne i ceglastopore i pewnie jakieś koźlarze - w każdym bądź razie mieszanka wielogatunkowa)
2 woreczki kaszy gryczanej
3 woreczki ryżu
1 cebula
3 dag masła
sól, pieprz, maggi do smaku
Wykonanie:
Kapustę sparzyć, grzyby ugotować w lekko osolonej wodzie, podobnie ryż i kaszę, odcedzić. Wywar z grzybów można wykorzystać na przygotowanie sosu. Grzyby drobno posiekać (ja potraktowałam je blenderem), wymieszać z kaszą i ryżem, dodać podsmażoną na maśle posiekaną cebulkę, przyprawić do smaku solą, pieprzem i maggi. Zawijać gołąbki, układać w brytfance, zapiec ok. 1 godziny w piekarniku na 180-200 stopni.. Podawać z sosem grzybowym, pomidorowym lub masłem.
Ja część zapiekłam w piekarniku, a drugą część ułożyłam w garnku, zalałam rozpuszczoną w 0,5 l wody kostką warzywną i dusiłam pod przykryciem na ogniu też ok. godziny.