Autor Wątek: Rusulales - o gołąbkach ogólnie  (Przeczytany 1509 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ania

  • Administrator
  • Początkujący grzybiarz
  • *****
  • Wiadomości: 5 815
Rusulales - o gołąbkach ogólnie
« dnia: Września 21, 2021, 22:19:28 »
Gołąbek – rodzaj Russula
Owocniki mięsiste, od małych po średnie i duże; w kształcie kapelusza z trzonem. Powierzchnia kapeluszy naga, lepka lub mazista, o różnym ubarwieniu. Kolorystyka zróżnicowana (także w obrębie jednego gatunku). Hymenofor blaszkowy, kruchy (za wyjątkiem jednego gatunku), o białych, kremowych lub żółtych blaszkach. Trzon cylindryczny lub maczugowaty. Na świecie występuje około 750 gatunków z rodzaju Russula – gołąbki, z czego najwięcej opisano w Europie. Wszystkie są grzybami mikoryzowymi, a większość to gatunki
jadalne. Nie ma wśród nich (występujących w Polsce) gatunków silnie trujących. Niektóre są niejadalne z powodu gorzkiego, cierpkiego lub piekącego smaku. Wszystkie o łagodnym smaku są grzybami jadalnymi. Podobnie jak mleczaje, można je poddać próbie smakowej, pod warunkiem pewności, że są to gołąbki. Potoczna nazwa dla tego rodzaju to surojadki. Mimo takiej sugestii w nazwie ludowej nie należy go jadać na surowo.









« Ostatnia zmiana: Września 22, 2021, 11:00:06 wysłana przez Ania »

 

* Permissions

  • You can't post new topics.
  • You can't post replies.
  • You can't post attachments.
  • You can't modify your posts.