O panu Jakubie Wędrowyczu do tej pory nie słyszałem (nie czytałem).
W oparciu o Wikipedię widzę, że to pewnie będzie "sympatyczna" i bardzo interesująca osobowość. Pomimo, że fikcyjna, ale z aż XVII-to wiecznymi korzeniami.
Jest taka wzmianka:
"...Zarówno w cyklu Kuzynki jak i Pan Samochodzik pojawia się również przelotnie Jakub Wędrowycz....", książki czytałem ze 2, filmy oglądałem chyba wszystkie, ale osoby nie kojarzę.
"...i linki hamulcowej...)
Ponieważ mam podstawy nie rozumieć o co chodzi, to trzeba by pozyskać trochę wiedzy.
Na Allegro jest pełen zestaw pozycji o Jakubie Wędrowyczu (widzę, ze trzymają cenę).
Czy aby mieć chronologiczny ogląd na życie Jakuba, powinienem zacząć od "Kronik Jakuba Wędrowycza" (2001)?
Lektura oczywiście przy lubelskiej "Perle", jednak "Perły Mocnej"
bardzo nie lubię!!! Basiu, Baltic portera Corneliusa akurat nie było, Pani zaproponowała mi w zamian Grand Imperial Porter browaru Amber.
Degustacja wieczorem, tylko zastanawiam się czy do pełni doznań dokupić czarną czekoladę wg zaleceń z nalepki na butelce (całkiem ładnej, z wypukłymi napisami i znakami na szkle)
"...Grand Imperial jest naszą interpretacją stylu porter bałtycki. Gorzko-słodkie nuty z posmakiem kawy i czekolady gwarantują wyjątkowe doznania. Roman Kotlewski. Piwowar"oraz
"Piwo ciemne, pasteryzowane typu porter bałtycki o bogatym smaku i aromacie. Idealny do najlepszych deserów, zwłaszcza do gorzkiej czekolady"