Wczoraj piekłem chleb pszenno - żytni i jak obiecałem podaję przepis na dwa chleby, ja piekłem trzy ponieważ tyle wchodzi mi do piekarnika a chętnych zawsze jest dużo
1. Dzień wcześniej przygotowałem rozczyn, wszystkie składniki poniżej wymieszać.
a. Zakwas 100g
b. Mąka żytnia typ 750 - 180g
c. Woda 170g
2. Do przygotowanego rozczynu dzień wcześniej dodałem
a. Mąka pszenna typ 650 - 500g
b. Mąka żytnia typ 750 - 300g
c. Sól 20g
d. Ziarna słonecznika 100g (można dodać ziarna dyni lub inne, jakie ktoś lubi)
e. Drożdże suszone sypkie 3,5g - jak ktoś ma bardzo stary i mocny zakwas, nie musi dawać drożdży
f. Woda 500g
Ciasto wyrabiam łyżką drewnianą przez minimum 5 minut, odstawiam na chwilkę i jeszcze raz wyrabiam kilka minut, po wyrobieniu odstawiam w ciepłe miejsce na 1 godzinę, po godzinie znowu wyrabiam żeby odgazować ciasto, przekładam do foremek (foremki można wyłożyć papierem do pieczenia żeby chleb się nie przykleił) ciasto w foremkach wygładzam łyżką (łyżkę moczę w wodzie żeby ciasto się nie przyklejało), odstawiam ponownie na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, wkładam do nagrzanego piekarnika 250 stopni, po 10-15 minutach skręcam temperaturę na 180 stopni i w sumie piekę 1 godzinę 10 minut, jeżeli ktoś lubi bardziej chrupiący można piec dłużej
Smacznego
Poniżej fotki.