Tak, w środę przemierzyliśmy trochę kilometrów w wydzieleniach leśnych dla których proponowane jest utworzenie rezerwatu Wołowiec, a przedmiotem ochrony mają być grzyby. Z tego też powodu zdecydowałyśmy się z Basią z ramienia naszego Stowarzyszenia, wziąć udział w tym przedsięwzięciu. Wprawdzie las ział pustką, ale wspólnymi siłami z Maćkiem i Rafałem, udało nam się kilka ciekawych gatunków grzybów wyszukać. Dr Maciej Kozak jest nie tylko mykologiem, ale też botanikiem, a Rafał Bobrek specjalistą ds. danych przyrodniczych w Ogólnopolskim Towarzystwie Ochrony Ptaków - organizacji pozarządowej, której misją jest ochrona przyrody. W związku z tym w obszarze naszego zainteresowania były nie tylko grzyby. Maciek kroczył po mokradłach (fachowo zwanych młakami), notował skrzętnie w swoim notesiku nazwy znajdowanych tam storczyków, kruszczyków, ciemiężyc i innych rarytasów roślinnych, których nazw nie pomnę. Rafał zaś, zaglądał pod korę i w spróchniałe kłody w poszukiwaniu rzadkich chrząszczy i innych przedstawicieli karpackiej fauny. Oczywiście nie wiem, czego tam jeszcze poszukiwali, ale czynili to wszystko z wielką pasją

Wróćmy jeszcze do grzybów... Wspinaliśmy się na Ochabisko (618 m n.p.m.) dokładnie rozglądając się za wszystkim, co mogło nas zainteresować. Maciek nie omieszkał zaglądać we wszelkie parowy, gdzie miały występować grzyby podziemne. Niestety, poszukiwania nie przyniosły oczekiwanego rezultatu. Na szczycie, kilka ciekawych znalezisk z mycobioty i dalsza marszruta:) A oto kilka zdjęć, bo nie wszytko nadawało się do obfotografowania
Camarops tubulina - podusznik rurkowaty do tej pory nie miałam pojęcia o jego istnieniu
Pluteus umbrosus - drobnołuszczak czarnożyłkowy
Multiclavula mucida - koralóweczka śluzowata
Cerioporus varius - żagwiak zmienny
Mycoacia nothofagiKuehneromyces mutabilis - łuszczak zmienny
Vibrissea sp.Pleurotus pulmonarius - boczniak łyżkowaty
Pycnoporellus fulgens - pomarańczowiec błyszczący
Fomitiporia hartigii - czyreń jodłowy
Panus neostrigosus - łyczak szczeciniasty