Dzisiaj również ja zabrałem się za pieczenie chlebka, jest to chleb pszenny na zakwasie.
1. Dzień wcześniej przygotowałem rozczyn, wszystkie składniki poniżej wymieszać.
a. Zakwas od 150g do 200g
b. Mąka żytnia typ 750 - 150g
c. Woda 150g
2. Dzisiaj do przygotowanego rozczynu dzień wcześniej dodałem
a. Mąka pszenna typ 650 - 850g
b. Sól 30g
c. Drożdże suszone sypkie 3g - jak ktoś ma bardzo stary i mocny zakwas, nie musi dawać drożdży
d. Woda 450g
Wszystko wyrabiałem ręcznie do momentu aż ciasto odkleja się od rąk, następnie podsypałem mąką, uformowałem kulkę i położyłem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na 2 godz. żeby wyrosło, po dwóch godzinach włożyłem do nagrzanego piekarnika do 250 stopni, po 15 min. skręciłem piekarnik na 180 stopni, w sumie chleb piekłem 1 godz. 15 min.
Jak mi się uda to powklejam zdjęcia.