To trochę trudne, łyżkę mąki żytniej typ 750 i trochę wody, mieszamy i trzymamy w 30 stopniach, codziennie trzeba dokarmiać łyżeczką tej samej mąki i łyżeczką wody, przez 5 dni trzeba trzymać w 30 stopniach żeby zaczął ładnie pracować, przynajmniej ja tak zrobiłem, oczywiście im mamy więcej zakwasu tym więcej go karmimy, ja jak mam gdzieś około szklanki zakwasu to dodaję łyżkę, po pięciu dniach można trzymać w temperaturze pokojowej i codziennie karmić.
Im starszy zakwaś tym lepszy, zawsze kiedy pieczemy chleb to zostawiamy łyżkę zakwasu i karmimy od nowa, ale już nie trzeba trzymać w 30 stopniach.
Jeżeli ktoś ma jakieś porady co do zakwasu to zachęcam do napisania, może ja nie wszystko wiem na ten temat
A najlepszym sposobem jest wziąć od kogoś troszkę starego mocnego zakwasu i zacząć go dokarmiać, ja mam roczny
, jeżeli ktoś chcę to mogę się podzielić.