Autor Wątek: Pieczemy chlebuś pachnący :)  (Przeczytany 27382 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline Baśka

  • Administrator
  • Początkujący grzybiarz
  • *****
  • Wiadomości: 3 005
  • Płeć: Kobieta
Odp: Pieczemy chlebuś pachnący :)
« Odpowiedź #75 dnia: Stycznia 14, 2012, 14:20:35 »
Qand, a możesz podać przepis na sam zakwas?

Offline QAND

  • Członek Stowarzyszenia
  • Początkujący
  • Wiadomości: 240
Odp: Pieczemy chlebuś pachnący :)
« Odpowiedź #76 dnia: Stycznia 14, 2012, 14:34:46 »
To trochę trudne, łyżkę mąki żytniej typ 750 i trochę wody, mieszamy i trzymamy w 30 stopniach, codziennie trzeba dokarmiać łyżeczką tej samej mąki i łyżeczką wody, przez 5 dni trzeba trzymać w 30 stopniach żeby zaczął ładnie pracować, przynajmniej ja tak zrobiłem, oczywiście im mamy więcej zakwasu tym więcej go karmimy, ja jak mam gdzieś około szklanki zakwasu to dodaję łyżkę,  po pięciu dniach można trzymać w temperaturze pokojowej i codziennie karmić.

Im starszy zakwaś tym lepszy, zawsze kiedy pieczemy chleb to zostawiamy łyżkę zakwasu i karmimy od nowa, ale już nie trzeba trzymać w 30 stopniach.

Jeżeli ktoś ma jakieś porady co do zakwasu to zachęcam do napisania, może ja nie wszystko wiem na ten temat :)

A najlepszym sposobem jest wziąć od kogoś troszkę starego mocnego zakwasu i zacząć go dokarmiać, ja mam roczny :), jeżeli ktoś chcę to mogę się podzielić.

Offline QAND

  • Członek Stowarzyszenia
  • Początkujący
  • Wiadomości: 240
Odp: Pieczemy chlebuś pachnący :)
« Odpowiedź #77 dnia: Stycznia 14, 2012, 14:57:43 »
Przygotowanie rozczynu.

Offline QAND

  • Członek Stowarzyszenia
  • Początkujący
  • Wiadomości: 240
Odp: Pieczemy chlebuś pachnący :)
« Odpowiedź #78 dnia: Stycznia 14, 2012, 14:58:31 »
Zakwas

Offline QAND

  • Członek Stowarzyszenia
  • Początkujący
  • Wiadomości: 240
Odp: Pieczemy chlebuś pachnący :)
« Odpowiedź #79 dnia: Stycznia 14, 2012, 14:59:08 »
Zakwas cd.

Offline QAND

  • Członek Stowarzyszenia
  • Początkujący
  • Wiadomości: 240
Odp: Pieczemy chlebuś pachnący :)
« Odpowiedź #80 dnia: Stycznia 14, 2012, 14:59:50 »
Przygotowanie rozczynu

Offline QAND

  • Członek Stowarzyszenia
  • Początkujący
  • Wiadomości: 240
Odp: Pieczemy chlebuś pachnący :)
« Odpowiedź #81 dnia: Stycznia 14, 2012, 15:00:27 »
Przygotowanie rozczynu cd.

Offline QAND

  • Członek Stowarzyszenia
  • Początkujący
  • Wiadomości: 240
Odp: Pieczemy chlebuś pachnący :)
« Odpowiedź #82 dnia: Stycznia 14, 2012, 15:00:55 »
Rozczyn

Offline QAND

  • Członek Stowarzyszenia
  • Początkujący
  • Wiadomości: 240
Odp: Pieczemy chlebuś pachnący :)
« Odpowiedź #83 dnia: Stycznia 14, 2012, 15:01:31 »
Rozczyn na drugi dzień

Offline QAND

  • Członek Stowarzyszenia
  • Początkujący
  • Wiadomości: 240
Odp: Pieczemy chlebuś pachnący :)
« Odpowiedź #84 dnia: Stycznia 14, 2012, 15:02:37 »
Rozczyn + mąka + sól + drożdże

Offline QAND

  • Członek Stowarzyszenia
  • Początkujący
  • Wiadomości: 240
Odp: Pieczemy chlebuś pachnący :)
« Odpowiedź #85 dnia: Stycznia 14, 2012, 15:03:09 »
Rozczyn + mąka + sól + drożdże + woda

Offline QAND

  • Członek Stowarzyszenia
  • Początkujący
  • Wiadomości: 240
Odp: Pieczemy chlebuś pachnący :)
« Odpowiedź #86 dnia: Stycznia 14, 2012, 15:03:50 »
Wyrobione ciasto

Offline QAND

  • Członek Stowarzyszenia
  • Początkujący
  • Wiadomości: 240
Odp: Pieczemy chlebuś pachnący :)
« Odpowiedź #87 dnia: Stycznia 14, 2012, 15:04:21 »
Ciasto przygotowane do wyrośnięcia

Offline QAND

  • Członek Stowarzyszenia
  • Początkujący
  • Wiadomości: 240
Odp: Pieczemy chlebuś pachnący :)
« Odpowiedź #88 dnia: Stycznia 14, 2012, 15:05:39 »
Ciasto wyrośnięte po dwóch godzinach, może byś ponad dwie godziny, I WAŻNA INFORMACJA, JA DZISIAJ ZAPOMNIAŁEM, CHLEB PRZED WSADZENIEM DO PIEKARNIKA NALEŻY NACIĄĆ LUB ZROBIĆ 3 - 4 DZIUKI PALCEM ŻEBY CHLEB NIE POPĘKAŁ PODCZAS PIECZENIA.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 14, 2012, 15:44:17 wysłana przez QAND »

Offline QAND

  • Członek Stowarzyszenia
  • Początkujący
  • Wiadomości: 240
Odp: Pieczemy chlebuś pachnący :)
« Odpowiedź #89 dnia: Stycznia 14, 2012, 15:06:22 »
Upieczony chlebek :)

 

* Permissions

  • You can't post new topics.
  • You can't post replies.
  • You can't post attachments.
  • You can't modify your posts.